2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Radar

Radar - Középkori börtönök Magyarországon

A szilvásváradi Börtönmúzeum Panoptikumban a kínzások és a kivégzések kellékeit ismerhetik meg az érdeklődők.

  • Radar - Középkori börtönök Magyarországon

A középkori Magyarországon, hasonlóan a többi európai országhoz a büntetés-végrehajtás igencsak elrettentő példákat alkalmazott. A szilvásváradi Börtönmúzeum Panoptikumban a kínzások és kivégzések korába repülhetünk vissza.

Volt idő, amikor egy tehén vagy tyúk ellopásáért 30-50 botütés járt a deresen. Enyhébb büntetésnek számított például a kalodába zárás, ugyanakkor a gazdájuktól lopó szolgákat gyakran megvakították vagy levágták a kezüket.

“Talán a kerékbetörés volt a halálbüntetés egyik leglátványosabb és legelrettentőbb módja. Kétféle módja ismert. Az egyik, hogy a földre kikötözték a bűnöst, és a hóhér, akinek igencsak markos legénynek kellett lennie, megragadta a kereket és az áldozathoz dobta több alkalommal. A másik módon az áldozatot a kerékre kötötték, és figyelembe véve a küllők állását egy vasrúddal vagy husánggal elkezdték verni, hogy a végtagok a küllőkkel egy vonalba legyenek.”

Egy korabeli cellát is berendeztek az épületen belül. Emellett olyan faragványok és munkák is helyet kaptak a kiállításon, amelyeket egykoron elítéltek készítettek.

A teljes riport:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Stuttgartban is készülnek az Európa-bajnokságra  + videó

Radar – Stuttgartban is készülnek az Európa-bajnokságra + videó

A legtöbb német nagyvároshoz hasonlóan a rendezői rutin már megvan, hiszen az 1974-es és a 2006-os világbajnokság alkalmából is játszottak itt mérkőzéseket. Az önkéntesek feladata, hogy biztosítsák a rendet a beléptetésnél, illetve a szurkolók eligazítása a megfelelő szektorokba.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!