2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Radar

Radar - Keresik a Föld bajnokait

Első alkalommal hirdeti meg a magyar villamoshálózati infrastruktúrát üzemeltető cég a Föld bajnokai pályázatot, melynek célja a környezeti fenntarthatóságra való nevelés népszerűsítése. Olyan iskolák, óvodák jelentkezését várják, melynek közösségei elkötelezetten tesznek a fenntartható jövőért. Egy 9. kerületi általános iskolába látogattunk el.

  • Radar - Keresik a Föld bajnokait

Szorgos kis kezek munkálkodnak itt a kilencedik kerületi József Attila lakótelepen működő Kosztolányi Dezső Általános Iskolában. Náluk ez nem újdonság, itt már régóta működik a fenntarthatóságot célzó komposztáló és kis közösségi kert is. A környezeti nevelés kiemelt fontossággal bír ebben az iskolában.

A példamutatás nagyon fontos. Természetesen szelektíven gyűjtjük a hulladékot, az ágyáskertek a gyümölcsfák termését is tudják élvezni, az epret le tudják szedni, tehát kézzel fogható eredménye van annak, amit itt alkotnak – mondja Dicső István Igazgató

A 25 millió forintos összdíjazású pályázat segítségével valósíthatják meg zöld elképzeléseiket a magyarországi iskolák és óvodák.

Már 15 éve elkezdtünk egy munkát, ami arról szól, hogy iskolákban, óvodákban környezettudatosságra, fenntarthatóság fontosságára a figyelmet felhívó oktatási programot támogattunk, ez egészen pontosan úgy nézett ki, hogy szakértőkkel közösen kialakítottunk egy olyan segédanyag csomagot, amit egyébként pedagógusok óvodai nevelők tudtak igénybe venni – mondja Losonczi Gergely az E.On Hungária Csoport vállalati kommunikációs vezetője

Széles a skála, a biodiverzitástól kezdve energiakérdéseken keresztül hulladékon át rengeteg témában várnak pályaműveket – teszi hozzá Kump Edina környezetkutató, a Körforrás szakmai vezetője, alapítója, a zsűri tagja.

Nemcsak szakértőket szerettünk volna fenntarthatósági kezdeményezések mellé, hanem pénzbeli támogatást is tehát olyan iskolai, óvodai közösségeknek fenntarthatósági fókuszú kezdeményezéseket megvalósítani, amelyek támogathatják az oda járó gyerekeket.

A legnagyobb hazai energiaszolgáltató működése is egy fenntartható működési modellre épül. A cég a villamoshálózat üzemeltetését szeretné minél környezetbarátabb módon megoldani.

Ha belegondolunk, hogy miről szól az a sok klímavédelmi kezdeményezés, ami áthatja akár az Európai uniót akár a nemzeti Klímavédelmi Programokat, annak a célja, hogy a fosszílis energiától megszabaduljunk és átálljunk egy fenntartható módon termelt villamos energia rendszerre.

A villamoshálózat fejlesztésével támogatni kívánják az ügyfeleinket, abban, hogy minél több megújuló forrást tudjanak a hálózathoz csatlakoztatni. Elektromobilitási szolgáltatásokkal, napelemes rendszerekkel, hőszivattyús megoldásokkal támogatják a fenntarthatósági célokat.

Összesen 10 pályaművet fognak díjazni, melyek egyenként akár 2,5 millió is forintot nyerhetnek a projektek megvalósítására. A pályázati feltételeknek pedig könnyű megfelelni.

Közösségek jelentkezhetnek, minimum 13 fő, egy iskolából óvodából, oktatási intézményből több pályamű is érkezhet.

A pályázatokat május 1-jéig lehet benyújtani, a kiírást és a pályázati lapot a Föld bajnokai oldalon találják meg, ami a megújuló energia az energiahatékonyság, a klímavédelem, üvegházhatású gázok a levegőtisztaság, vizek védelme, újrahasznosítás és biodiverzitás témaköröket öleli fel.

A díjakat a Föld bajnokai őszi gáláján fogják átadni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!