2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Radar

Radar – Ítéletidő és természeti katasztrófák szerte a világon

Ítéletidő és természeti katasztrófa okoz súlyos károkat több országban is. Kongóban súlyos áradások, Kínában heves esőzések, Ausztráliában a havazások, Kanadában az erdőtüzek, míg Spanyolországban az aszályok pusztítanak.

  • Radar – Ítéletidő és természeti katasztrófák szerte a világon

Összedőlt házak és kétségbeesett emberek a kongói Dél-Kivu tartományban. A folyó áradása, valamint az azt követő földcsuszamlás falvakat pusztított el, házakat rombolt le, tönkretette a termést és több mint 400 embert ölt meg. A helyiek elkeseredetten keresik családtagjaikat, ugyanis legalább 5500 embert nyilvánítottak eltűntnek.

A helyi katasztrófavédelem és a vöröskereszt igyekszik szállást biztosítani azoknak, akik fedél nélkül maradtak, miközben a helyiek az elhunytak számára tömegsírokat ásnak. Kongóban legutóbb 2014 októberében történt hasonló méretű természeti katasztrófa, amikor a heves esőzések több mint 700 házat tettek tönkre és több mint 130 embernek veszett nyoma.

 

Kínában is szörnyű áradások pusztítanak. A keleti Csianghszi tartományban az esőzések 67 600 hektárnyi szántóföldet károsítottak meg és mintegy 75 millió dollár gazdasági kárt okoztak. A hivatal szerint mintegy 14 ezer embert evakuáltak a vészhelyzet miatt.

Eközben Spanyolországban az extrém szárazság ellen küzdenek a lakosok. Katalónia és Andalúzia a legsúlyosabban érintett térségek, víztározóinak átlagos vízszintje 25 százalék körül van.

A La Llosa del Cavall-i víztározó szinte teljesen üres, ugyanis az országban 1961 óta nem volt ilyen szárazság, mint az elmúlt hónapban. A szélsőséges időjárás következtében a gazdák a terményeik miatt aggódnak. Katalóniában traktorokkal vonultak fel a tüntetők.

A kanadai Drayton Valley határában található kisváros felett sűrű füst gomolyog. A tűz miatt több mint hétezer ember hagyta el otthonát. Az Alberta tartományban tomboló, egyre nagyobb területet érintő erdőtűz elől már csaknem harmincezren menekültek el. Eddig több mint 29 ezer embert költöztettek biztonságos helyre, míg más településeken riasztás van érvényben, az ott élőknek fel kell készülniük arra, hogy rövid időn belül el kell hagyniuk az otthonaikat.

Ausztráliában pedig a szokásosnál korábban érkezett tél okoz fennakadásokat. A behavazott utakon nehézkessé vált a közlekedés. Fagypont alá csökkent a hőmérséklet a középnyugat-ausztráliai Oberon városában is.

A szigetország délkeleti részén átvonuló hidegfront miatt a hőmérséklet jóval az ilyenkor szokásos átlag alá csökkent. Az előrejelzések szerint a reggeli fagyok még néhány napig biztosan maradnak. Ausztráliában a tél általában június elején kezdődik és augusztus végéig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Botrány a válogatottban + videó

Radar - Botrány a válogatottban + videó

Élő adásban nevezte bohócnak Galló Vilmos jégkorongozó a magyar válogatott szövetségi kapitányát. Vajon a csapaton belül kirobbant botrány mennyire viselte meg a fiúkat?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!