2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Radar

Radar – Illegális lesz a cigi Nagy Britanniában? + videó

384-67 arányban elfogadta második olvasatban a londoni parlament a dohány-termékek vásárlásának fokozatos betiltásáról szóló törvénytervezetet, amelyet Rishi Sunak miniszterelnök tavaly ősszel terjesztett elő. Büntetendő cselekménnyé nyilvánítanák a dohánytermékek eladását mindazoknak, akik 2009. január 1-jén vagy azután születtek.

  • Radar – Illegális lesz a cigi Nagy Britanniában? + videó

A brit kormány egy olyan törvényt fog bevezetni a dohányzásmentes generáció elérését a jelenleg 14 éves vagy annál fiatalabb gyermekeknek soha ne lehessen cigarettát árusítani, valamint korlátozza az e-cigaretta gyermekek számára történő értékesítését és marketingjét.

A szigetország uralkodója már királyi beszédében is megerősítette, hogy betiltaná a dohányzást az Egyesült Királyságban.

A dohányzás a legsúlyosabb egészségügyi probléma a világon a WHO szerint. A törvény-javaslat alapján a most 14-15 éves korosztály soha nem kerülne olyan életkorba, hogy törvényesen dohányárut vehessen, ami hosszú távon az egész lakosságra kiterjedne.

A világon ez lehetne a legszigorúbb dohányzás-ellenes törvény, ami egy újabb lépés lenne (a korábban már elkezdett) cigaretta-használat visszaszorítása érdekében.

A tervek szerint, ha a kormány sikerrel jár a „füstmentes nemzedék” megteremtésében, akkor a 14 és 30 év közötti korosztály dohányzási aránya 2040-re közel nullára csökkenhet a szigetországban. Az idősebbeket pedig segítik a leszokásban.

Ez semmilyen módon nem érinti a dohányzók jelenlegi jogait vagy jogosultságait, és valóban szeretnénk segíteni nekik a leszokásban. Őket azzal támogatjuk, hogy majdnem megkétszerezzük a helyi dohányzás abbahagyási szolgáltatások finanszírozását.

Az indítványól még döntenie kell a parlament felső kamarájának, a Lordok Házának, majd a részletes, harmadik olvasatbeli vita után újból az alsóháznak is. Az elfogadásra van esély, hiszen a tervezetet a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt is teljes mellszélességgel támogatja.

A nagy összefogás annak köszönhető, hogy a brit kórházakba csaknem minden percben bekerül egy-egy olyan páciens, akinek betegségét a dohányzás okozta, és a háziorvosi rendelőkben havonta 75 ezren kérnek vizsgálati időpontot szintén dohányzás miatt kialakuló panaszokkal, ami évente 17 milliárd font (7640 milliárd forint) többletköltséggel terheli a brit gazdaságot.

A Egészségügyi Világszervezet úgy tartja, hogy 8 millió ember veszti életét évente a dohányzás miatt. Az egész Európai Unióban területén, a belterekben már évek óta nem szabad cigizni, ahogy meghatározott külterületeken sem, mint pl. a buszmegálló vagy a játszótér.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - A jövő Forma-1-es versenye? + videó

Radar - A jövő Forma-1-es versenye? + videó

Hétvégén rendezték meg az első önvezető formaautós versenyt Abu Dhabiban. 220 felett, pilóták nélkül. Ez az algoritmusok csatája. A rajtnál pedig a magyar színeket képviselő HUMDA Lab csapata is ott állt. A Radar stábja exkluzív meghívást kapott a helyszínre, lépjünk a gázpedálra.
Radar - Mentsük meg Benit! + videó

Radar - Mentsük meg Benit! + videó

Egy Amerikában elérhető, 4-5 évesekre kifejlesztett génterápiával a Duchanne-féle izomsorvadásban szenvedő kisfiú életét megmenthetik, a kezelés azonban 1,3 milliárd forintba kerül.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!