2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napi aktuális 04:40

Radar

Radar – Hova lesz a véradók vére? + videó

Naponta akár 200-an is megfordulhatnak az országos vérellátó szolgálat várójában, azért, hogy levett vérükkel segítsék embertársaikat.

  • Radar – Hova lesz a véradók vére? + videó

Aki átment az első szűrőn, az szinte azonnal a vérvételi szobában találhatja magát, ahol megkapja a 450 milliliteres vérzsákot és egy tűt a karjába, amellyel jópár perc pihenő következik.

Ami pedig a kulisszák mögött történik, az leginkább futurisztikusnak mondható. A donorkivizsgáló laboratóriumba a levett minták kémcsövei érkeznek, ahol precízen beállított gépek végzik el a vérminták szűrését.

Az ország minden tájáról éjszaka érkeznek ide a minták, a vizsgálatok megkezdését az adminisztráció és a centrifugálás előzi meg. A többszáz vércsoport meghatározását egyenként végzi el a laborvezető.

A donorkivizsgálás másik laborjában hét gépen a kórokozók, pontosabban az ellenük termelt antitest vagy antigén vizsgálata és a vérben meglévő vírusantigének kimutatása történik.

Amennyiben itt reaktívnak minősül a minta, még két ismételt vizsgálat után biohulladékként semmisítik meg a vért. Amennyiben átment a szűrőn, a vérkészítmény előállító laboratóriumban csak akkor kerülhet minősítő címke belőle előállított a készítményekre.

A centrifugálás folyamán válik szét súly szerint a vér sejtes és sejtmentes alkotóelemeire, majd a szeparátoros helységben folytatódik a munka. A háromféle vérkészítmény itt válik külön utakra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

1971-ben Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével, Makk Károly rendezésében mutatták be a Cannes-ben a zsűri nagydíjával is kitüntetett Szerelem című filmet. A Szélesvásznú történelem adásában Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművésznővel és Lukácsy György filmkritikussal beszélgettünk a magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Ne csak szurkolj, segíts is! + videó

Radar - Ne csak szurkolj, segíts is! + videó

Egy különleges, figyelemfelhívó játékkal és különféle adományozási lehetőségekkel költözött ki az Ökumenikus Segélyszervezet a budapesti Szabadság téren felállított szurkolói zónába.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!