2024. 07. 25. Csütörtök Kristóf, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Híradó 15:00

Radar

Radar – Hova lesz a véradók vére? + videó

Naponta akár 200-an is megfordulhatnak az országos vérellátó szolgálat várójában, azért, hogy levett vérükkel segítsék embertársaikat.

  • Radar – Hova lesz a véradók vére? + videó

Aki átment az első szűrőn, az szinte azonnal a vérvételi szobában találhatja magát, ahol megkapja a 450 milliliteres vérzsákot és egy tűt a karjába, amellyel jópár perc pihenő következik.

Ami pedig a kulisszák mögött történik, az leginkább futurisztikusnak mondható. A donorkivizsgáló laboratóriumba a levett minták kémcsövei érkeznek, ahol precízen beállított gépek végzik el a vérminták szűrését.

Az ország minden tájáról éjszaka érkeznek ide a minták, a vizsgálatok megkezdését az adminisztráció és a centrifugálás előzi meg. A többszáz vércsoport meghatározását egyenként végzi el a laborvezető.

A donorkivizsgálás másik laborjában hét gépen a kórokozók, pontosabban az ellenük termelt antitest vagy antigén vizsgálata és a vérben meglévő vírusantigének kimutatása történik.

Amennyiben itt reaktívnak minősül a minta, még két ismételt vizsgálat után biohulladékként semmisítik meg a vért. Amennyiben átment a szűrőn, a vérkészítmény előállító laboratóriumban csak akkor kerülhet minősítő címke belőle előállított a készítményekre.

A centrifugálás folyamán válik szét súly szerint a vér sejtes és sejtmentes alkotóelemeire, majd a szeparátoros helységben folytatódik a munka. A háromféle vérkészítmény itt válik külön utakra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kínától vett fel hitelt a magyar állam

Kínától vett fel hitelt a magyar állam

Az egymilliárd eurós kínai hitellel a központi költségvetés devizaadósságának aránya megközelítette a kormány által deklarált 30 százalékos maximum célszintet.
Minden férfi migránst Albániába küldenek az olaszok augusztustól + videó

Minden férfi migránst Albániába küldenek az olaszok augusztustól + videó

A mediterrán állam partjainál összeszedett bevándorlókat augusztustól az Albániával kötött egyezmény szerint őrzött táborokba szállítják. A Hír TV által megkérdezett olasz kormánypárti képviselők szerint a cél továbbra is az, hogy véget vessenek az Európát sújtó migrációnak. Ugyanakkor arra emlékeztetnek: ha nem fogadják be az érkezőket, Brüsszel megbünteti őket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – A Margitszigeten várja az olimpia rajongóit a Sportgarden + videó

Radar – A Margitszigeten várja az olimpia rajongóit a Sportgarden + videó

Pénteken a hivatalos megnyitóval kezdetét veszi a 33. nyári olimpia, Párizsban. Az itthonról szurkoló rajongók sem maradnak programok nélkül. A margitszigeti Holdudvarban nyitja meg kapuit a Sport Garden, ahol kiállítással, interaktív programokkal és közösségi élménnyel várják a látogatókat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!