2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 11:00

Radar

Radar - Gyógyszerek fogságában

A mai világ mindenben a gyors, azonnali megoldásokat preferálja. Ezt sugallják a reklámok, ezt látjuk mindenhol: rapid randi, rapid terápia, gyors fogyás, gyors izomnövelés, azonnali elalvás. Csak vegye be a tablettát és egyből megoldódik a baja! Ismerős a szlogen: „Nincs idő a fájdalomra”. Ugyanakkor a gyógyszerfüggőség egyre nagyobb méreteket ölt.

  • Radar - Gyógyszerek fogságában

Magyarországon mintegy 200 ezer ember függ valamilyen gyógyszertől. Elsősorban altatóktól, orrspray-ektők, hashajtóktól, fájdalomcsillapítóktól, nyugtatóktól. Bajzáth Sándor addiktológussal most elsősorban a benzodiazepinekre, vagyis azokra a pszichoaktív gyógyszerekre fókuszáltunk, amelyek erős altatóként vagy nyugtatóként közismertek.

Ezek a gyógyszerek nagyon alattomosak. Míg egyéb gyógyszerektől az ember nem válik függővé, a benzodiazepinekről szinte lehetetlen leszokni, mert ezek a szerek a pszichére vannak befolyással. Még akkor is, ha valaki kontrollált keretek között szedi, kialakul a gyógyszerrel szembeni tolerancia. Ezért az adott hatás eléréséhez növelni kell az adagot. Amikor viszont próbálják elhagyni, rögtön megjelennek az elvonási tünetek: a szorongás, a félelem, vagy az alvászavarok.

A benzodiazepineket csak indokolt esetben és kellő tudatossággal szabad szedni.

Az addiktológus azt tanácsolja, hogy ne azonnal tablettákat kezdjünk el beszedni, hanem próbáljuk meg megtalálni az okát annak, hogy mitől vagyunk stresszesek, vagy mitől nem tudunk aludni.

Ha szükséges, kérjünk segítséget és a legfontosabb, hogy hajlandóak legyünk változtatni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!