2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Radar

Radar – Gyanús kínai léggömb Amerika felett

Kémkedés gyanúja miatt az amerikai hadsereg lelőtt egy kínai léggömböt. Az eset Dél-Karolina partjainál történt, egy héttel azután, hogy a repülő tárgy először lépett be az egyesült államok légterébe. Az incidens drámai és nyilvános kémügyet indított el, ami tovább növelte a két ország közötti feszültséget.

  • Radar – Gyanús kínai léggömb Amerika felett

Egy amerikai katonai vadászrepülőgép szombaton lelőtt egy feltételezett kínai kémrepülőgépet Dél-Karolina partjainál, egy héttel azután, hogy az először lépett be az amerikai légtérbe, és drámai és nyilvános kémügyet indított el, ami rontotta a kínai-amerikai kapcsolatokat.

Több vadász- és utántöltő repülőgép vett részt a küldetésben, de végül egy F-22-es vadászgép végezte el a lövést, egyetlen szuperszonikus, hőkereső, levegő-levegő rakétával. 

Kína határozottan elítélte a katonai csapást egy olyan léghajó ellen, amelyet állítása szerint meteorológiai és más tudományos célokra használtak, és amely szerinte "teljesen véletlenül" tévedt az Egyesült Államok légterébe - az amerikai tisztviselők határozottan visszautasították ezt az állítást.

A léggömböt az Atlanti-óceán amerikai partjaitól mintegy hat tengeri mérföldre, viszonylag sekély víz felett lőtték le, ami az elkövetkező napokban potenciálisan segítheti a kínai megfigyelőberendezés elemeinek visszaszerzésére irányuló erőfeszítéseket

A léggömb január 28-án lépett be az amerikai légtérbe Alaszkában, majd január 30-án Kanada légterébe. Ezután január 31-én ismét belépett az amerikai légtérbe Észak-Idaho felett - közölte egy amerikai védelmi tisztviselő. Miután átlépte az amerikai szárazföldet, nem tért vissza a nyílt vizekre, ami megnehezítette a lelövést.

A feltételezett kémlelő ballon miatt Antony Blinken külügyminiszter elhalasztotta e heti kínai látogatását, amely a tervek szerint február 3-án kezdődött volna.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!