2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szikla - lángok ölelésében 11:00

Radar

Radar - Forradalmi magyar újítás a rákdiagnosztikában

Hiába fejlődik rohamléptekben az orvostudomány, a daganatos megbetegedések száma világszerte növekszik. Évente csaknem 20 millió embernél állapítanak meg rákos elváltozást és 10 millióan halnak meg ennek következtében. Egy magyar kutatócsoport most a rákdiagnosztikában ért el forradalmi áttörést.

  • Radar - Forradalmi magyar újítás a rákdiagnosztikában

Az egészséges és a tumorsejtek gyors és megbízható megkülönböztetése kulcsfontosságú feladat a rák diagnosztizálásában, illetve kezelésében. Egy magyar kutatócsoport egy eddig elsősorban az agykutatásban alkalmazott technológiát használna a betegség megállapítására. Lézeres mikroszkóphoz fejlesztettek ki speciális színes festéket, így téve láthatóvá a daganatos sejteket.

Az immunrendszer betegség hatására antitesteket termel, olyan fehérjemolekulákat, amelyek képesek a tumorsejteket is pontosan felismerni. Ehhez a lézer hatására fényt kibocsájtó festéket adva, mikroszkóp alatt színes foltként láthatóak a rákos sejtek. Az orvos így pontosan látja a beteg területet.

A többféle szín nem véletlen. A kutatók nem csak azt tudják megállapítani, hogy egy sejt rákos, vagy sem, hanem attól függően hogy milyen színű festék jelzett, azt is, milyen típusú tumorról van szó. Ez pedig döntő fontosságú abból a szempontból, hogy milyen terápiát kell alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyarázkodni kényszerült Olaf Scholz

Magyarázkodni kényszerült Olaf Scholz

Az Európai Unió tárgyalt egy Oroszország elleni újabb szankciós csomagról, amely megtiltaná a tagoknak az orosz cseppfolyósított földgáz európai terminálokon keresztül történő reexportálását, Németország azonban ellenezte az intézkedést – írja uniós diplomatákra hivatkozva a Politico.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Stuttgartban is készülnek az Európa-bajnokságra  + videó

Radar – Stuttgartban is készülnek az Európa-bajnokságra + videó

A legtöbb német nagyvároshoz hasonlóan a rendezői rutin már megvan, hiszen az 1974-es és a 2006-os világbajnokság alkalmából is játszottak itt mérkőzéseket. Az önkéntesek feladata, hogy biztosítsák a rendet a beléptetésnél, illetve a szurkolók eligazítása a megfelelő szektorokba.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!