2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Radar

Radar - Eszközök az űrből

Kicsit rugaszkodjunk el a Földtől. Az űrben olyan problémákkal szembesülünk, amire nincsenek hétköznapi megoldások. Az asztronauták munkája gyakran új eszközöket és technikákat igényel. Ezek viszont később bolygónkon is hasznosak lehetnek, elég csak a navigációra gondolni. Mutatjuk, miket köszönhetünk az űrkutatásnak!

  • Radar - Eszközök az űrből

Amikor a NASA asztronautákat küldött az űrbe, rájöttek, hogy a golyóstoll nem működik a súlytalanság állapotában. Ezért több millió dollárt áldoztak arra, hogy kifejlesszenek egy speciális eszközt. Az oroszok ezzel szemben egész egyszerűen felvittek egy ceruzát.

Ez persze csak egy városi legenda. A történetből viszont jól látszik, mennyi újítás szükséges a világűrben. Amit aztán a Földön is használhatunk.

Talán a legismertebb találmány, amit az űrkutatásnak köszönhetünk, az a navigáció. Ez olyan műholdak hálózatán alapul, amelyek egy földkörüli pályáról rádiójeleket sugároznak. A GPS-szolgáltatás az idő 95%-ában körülbelül 7 méteres pontosságot biztosít, bárhol a Föld felszínén vagy annak közelében. De van, hogy ennél is pontosabb helymeghatározásra van szükség.

Például a gravitációnak a hiánya az milyen hatással van az emberi szervezetre, például a szaglásra, és akkor, amikor bent vagyunk például egy ilyen csőben, egy kályhacsőben, ami túlnyomás alatt van, és ott eltöltünk viszonylag kis területen hosszú időt, akkor ott nyilvánvalóan egy idő után megfordul az ember fejében, hogy rendben, akkor ott milyen szagok keletkeznek például. És az, hogy ezeket a szagokat mi kontrollálni tudjuk, befolyásolni tudjuk, ez egy felmerülő probléma.

Az országban elsőként a HírTV stúdiójában szólaltak meg a magyar űrhajósjelöltek! Érdekességeket tudhatunk meg a felkészülésükről, terveikről, vágyaikról és érzéseikről. A virtuális térben pedig a kilövő rakétát, az űrkapszulát, a szkafandert és a Nemzetközi Űrállomást is közelről megmutatjuk önöknek, rengeteg érdekes információ kíséretében. Ma tehát 19 óra 20 perctől egy exkluzív műsorban az űrhajósok bemutatkozása.

További epizódok

Radar - 2x2 néha 5 a kulisszák mögött

Radar - 2x2 néha 5 a kulisszák mögött

Egy szocialista operett romantikus történetével várjuk Önöket szombaton. A film előtt pedig - ahogy megszokhatták - soha nem hallott történetek látnak napvilágot a Szélesvásznú történelem című műsorunkban. 2023. szeptember 22.
Radar - Európa legnagyobb jövőfesztiválja

Radar - Európa legnagyobb jövőfesztiválja

A Brain Bar mára Európa legnagyobb, évente megrendezett jövőfesztiválja. A helyszínen ott volt kollégánk Zsiros Mihály is, aki ízelítőt adott az eseményről. 2023. szeptember 22.
Radar - Kávé olasz módra Marco Rossival

Radar - Kávé olasz módra Marco Rossival

A magyar labdarúgó válogatott olasz szövetségi kapitányát kísértük el egy kávépörkölő üzembe, ahol beszélgettünk kávéról, sportról és arról is, hogy miért nem isznak capuccinót az olaszok délután... 2023. szeptember 22.

Legfrissebb híreink

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Berobbant a lőporos hordó a Kaukázusban. Az ukrán háború tombolása közepette vitték dűlőre az azeriek régi történelmi konfliktusukat az örményekkel. A Globálban Vasa Lászlóval, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatójával beszélgetünk a témáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Változások jöhetnek a B-kategóriában

Radar - Változások jöhetnek a B-kategóriában

Azt is rebesgetik, hogy akár újabb vizsgára is szüksége lehet azoknak, akik az eddig szokott módon szeretnék használni autójukat. Sebesség- és súlykorlátozás is várható ugyanis. Egy szakértő elárulta nekünk, hogy pontosan mit jelenthet ez a jövőben számunkra.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!