2024. 06. 13. Csütörtök Antal, Anett napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Radar

Radar - Esély az életre

A szervátültetés az orvostudomány és az emberiség egyik csodája. Jelentős mérföldkőhöz jutott el a hazai transzplantációs szakmai közösség, ugyanis elvégezték a 12.000. szervátültetést Magyarországon. A Radar stábja a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján egy szívtranszplantáción forgathatott.

  • Radar - Esély az életre

A szervátültetés az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek részére nyújtja a legjobb minőségű és sokszor az egyetlen gyógymódot.

A szívtranszplantáció egy bonyolult szívsebészeti beavatkozás, melyet nagy tapasztalattal rendelkező szívsebész csapat végez. A transzplantációs riadó során párhuzamosan két team kezd el dolgozni. A csapat egyik fele elindul a szervdonáció helyére, a másik fele elkezdi előkészíteni a szívtranszplantációra váró beteget.

A hazai transzplantációs programok évtizedes tapasztalattal működnek. Magyarországon 1962-ben történt az első szervátültetés - ami egy élődonoros veseátültetés volt. Ma már összesen 7 szervátültetési központ működik országszerte az orvosegyetemi városokban.

A magyarországi 12.000 szervátültetés között 9626 veseátültetés, 1277 májátültetés, 772 szívátültetés, 196 hasnyálmirigy átültetés és 129 tüdőátültetés történt. A programok fejlődésére utal, hogy az első ezer átültetés 30 év alatt, míg az utolsó ezer eset kevesebb, mint 3 év alatt történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Folytatódni fog a nyomásgyakorlás a háborúpárti nyugati politikusok részéről?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!