2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Radar

Radar – Életüket kockáztatják a barlangi mentők

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat 1961 óta menti a legnehezebb terepen bajba jutott embereket. Legutóbbi sikertörténetük még egészen friss, hiszen szerves részét képezték a törökországi barlangban rekedt amerikai kutató mentési akciójának.

  • Radar – Életüket kockáztatják a barlangi mentők

Számtalan sikeres mentési esetet tud maga mögött a Magyar Barlangi Mentőszolgálat. A mentési akciók oroszlánrésze olyan nehezen megközelíthető terepviszonyok között zajlik, amelyet technikailag csak ők tudnak megközelíteni. Az önkéntes csapat képzettsége és elhivatottsága nemcsak Magyarországon, de nemzetközileg is elismert.

A Morca barlangból kimentett amerikai barlangkutató külön köszönetet mondott a magyaroknak a kórházból, ahová a kilencnapos mentési akció után szállították.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat nemcsak a barlang mélyéről ment életeket, Törökországban legutóbb a februári földrengés után jártak, ahol ugyancsak a nehéz terepen kellett helyt állniuk.

Sokszor nem tudják pontosan, mi vár rájuk, amikor a helyszínre érkeznek, és előfordul, hogy a halállal néznek farkasszemet. A tavasszal a Jósvafői Kossuth-barlangban rekedt barlangi búvárnak, Mede Mártonnak sajnos már csak a holttestét tudták a felszínre hozni, miután törmelék omlott rá a barlang feltárása közben. Ez is egy összetett csapatmunkát igényelt.

A barlangi mentés számtalan váratlan veszéllyel jár tehát, és sajnos olyan is előfordul, hogy maga a mentő is életét veszíti az akció során.

A 2018-ban egy Thaiföldi barlangban rekedt 12 focista gyermek és edzőjük mentésében résztvevő 38 éves búvár nem jutott ki élve, miután oxigénpalackokat helyezett el a járatokban.

Ez a barlangi mentés az utóbbi évek legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltott mentési akciója volt, amelyben több mint 1000 ember vett részt. A focicsapat pedig majdnem 3 hetet töltött egy sötét barlangban.

A barlangi mentés technikailag igen bonyolult művelet, ezért tart akár egy két hétig is, mire a felszínre kerül a sérült, és ezért érkezik akár több száz mentő is a helyszínre.

A barlangi mentőkre talán nem túlzás kimondani, hogy igazi hősök, akik sem időt, sem energiát, sőt még az életüket sem sajnálják, ha a bajbajutottak megmentéséről van szó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Stuttgartban is készülnek az Európa-bajnokságra  + videó

Radar – Stuttgartban is készülnek az Európa-bajnokságra + videó

A legtöbb német nagyvároshoz hasonlóan a rendezői rutin már megvan, hiszen az 1974-es és a 2006-os világbajnokság alkalmából is játszottak itt mérkőzéseket. Az önkéntesek feladata, hogy biztosítsák a rendet a beléptetésnél, illetve a szurkolók eligazítása a megfelelő szektorokba.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!