2023. 03. 30. Csütörtök Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Radar

Radar - Csángó Bál a Bálnában

Idén 26. alkalommal rendezték meg fővárosunkban a Csángó bált. A Kisebbségekért Alapítvány minden évben a farsangi időszakban igyekszik népszerűsíteni a gyimesi és a moldvai csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének az értékeit.

  • Radar - Csángó Bál a Bálnában

A Magyar Honvédség Központi Zenekara fogadta a látogatókat az idei Csángó bálon. A magyar kormány számára rendkívül fontos a csángó magyarok ügye. Ezt jelzi az is, hogy minden évben a köztársasági elnök az esemény fővédnöke, így idén Novák Katalin. A rendezvényen a kultúráért és innovációért felelős miniszter, Csák János Petrás Mária csángó képzőművészt köszöntötte.

A csángó egy székely nyelvjárásból származó melléknévből alakult népnév. A csángó kultúra sajnos nagyon sokáig teljesen ismeretlen volt a anyaországi közönség előtt, pedig a 12. század óta élnek Moldvában magyarok.

A csángók Székelyföldről kivándorolt emberek, akik a Kárpát-medence perifériáján vagy azon kívül telepedtek le, európai szinten is különleges archaikus kultúra az övéké.

A templom s az iskola, amin keresztül egy nép őrizni tudja gyökereit. Ma is csak a magyar állam támogatásával folyhat magyar nyelvű oktatás a csángó falvakban. Bár van némi előrelépés, de a hitélet sem tudott igazán áttörni.

A csángó magyarok létét ma is alapjaiban fenyegetik a gazdasági és társadalmi folyamatok. A csángók olyasmit őriznek, ami ma már kihaló félben van, a közép és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemének az ismerői és élői ők.

További epizódok

Radar - Csillagászat testközelből

Radar - Csillagászat testközelből

Csillagászati Hetet rendeztek Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben. 2023. március 29.
Radar - Meseterápia felnőtteknek

Radar - Meseterápia felnőtteknek

A mese nemcsak gyerekeknek való, sőt! A meseterápia vagy más néven mesefoglalkozás, az emberi lét kérdéseit vizsgálja fiktív történetek segítségiségével. 2023. március 29.
Radar - A tavasz védett kincsei

Radar - A tavasz védett kincsei

A magyarországi növényfauna mintegy egyharmada védett. 2023. március 29.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Fegyver bárkinek

Radar - Fegyver bárkinek

Western filmhez is hasonlíthatnánk, de inkább egy nyomasztó thrillert lehetne készíteni azokból az esetekből, amikor Amerikában iskolai lövöldözés történt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!