2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Tisztelet a tudósoknak! - Nobel-díj-átadó 2023 15:30

Radar

Radar – Bentonit: mélyről jövő ritka kincs a Mátrában

Már az ókorban is ismerték az agyagásvány gyógyító hatását. Egy olyan helyre látogattunk el, ahol nem csak bányásszák, hanem egyedülálló módon fel is használják ezt a különleges anyagot. Betekintettünk a gyártási technológiába és megnéztünk egy különleges, több ezer tonnás nyers agyagdombot is.

  • Radar – Bentonit: mélyről jövő ritka kincs a Mátrában

A bentonitnak világviszonylatban is igen kevés lelőhelye van, hazánkban mindössze három bányában termelik ki.

A Heves vármegyei Pétervásárán található üzembe látogattunk, ahol megtudhattuk, hogy mitől is olyan különleges ez az anyag. Szántó László tulajdonos vezette körbe stábunkat a bentonitfeldolgozó épületében. Ő maga három évtizede villamosmérnökként kezdett dolgozni egy bányában, ott figyelt fel erre a gyógyhatású anyagra.

"Addig én sem tudtam, hogy létezik ilyen anyag, mint ahogy az országban ma nagyon sokan nem tudják még ezt. Aztán elkezdtem mélyebben foglalkozni vele, hiszen láttam, hogy legalább 100 féle felhasználási lehetősége van" - mesélt a kezdetekről a tulajdonos.

Szántó Lászlótól azt is megtudhattuk, hogy "az ókorban egy Dioszkeridész nevű görög katonaorvos már használta, mindenféle gyógynövényekkel is foglalkozott, de ismerte az agyagot és állítólag a katonái körében mindenféle hastífusz meg ilyen vírusos járvány esetén alkalmazta, nagyon jó eredménnyel."

A Pétervásárán feldolgozott bentonit kiemelkedő és klinikai vizsgálatokkal igazolt gyógyhatása miatt 2019-ben megkapta a gyógyiszap alapanyag minősítést.

További epizódok

Radar - Európa legnagyobb épített beltéri betleheme + videó

Radar - Európa legnagyobb épített beltéri betleheme + videó

A bábtáncoltatás hagyománya Vörsön régmúltra tekint vissza, az idősek szerint már több, mint száz éve is járták így a falut a pásztorok. 2023. december 08.
Radar - Hihetetlen fényjátékokat ihletett a Nobel-díj + videó

Radar - Hihetetlen fényjátékokat ihletett a Nobel-díj + videó

Stockholmban a Nobel-díj átadó ünnepséget óriás előkészület és izgalmas programok előzik meg. 2023. december 08.
Radar - Aranyat érő katalizátorok + videó

Radar - Aranyat érő katalizátorok + videó

Aranyat, ezüstöt és platinát is tartalmazó őrleménnyel kereskedett az a férfi, akit a nyomozók kapcsoltak le. 2023. december 08.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!