2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A közvetítő 03:00

Radar

Radar - Békében élnek muzulmánok, zsidók és keresztények Marokkóban

Bár Marokkóban a lakosság nagy része muzulmán, az iszlám hitű emberek békében élnek együtt más felekezet híveivel, így a zsidókkal és a keresztényekkel is. Munkatársaink annak jártak utána, hogy férnek meg a nagy világvallások egymás mellett az észak-afrikai országban.

  • Radar - Békében élnek muzulmánok, zsidók és keresztények Marokkóban

Marokkó-szerte naponta 5-ször lehet hallani az adzánt. Nincs min csodálkozni, az észak-afrikai ország lakosainak nagy többsége iszlám hitű. De ne rohanjuk ennyire előre, inkább menjünk vissza az időben!

Az írásos dokumentumok szerint Marokkót egy nép lakta, a berber. Őket a gyarmatosító föníciaiak sem űzték el, sőt a Római és a Bizánci Birodalom sem változtatott életmódjukon.

A VII. században muzulmán arab seregek áramlottak ki Arábiából. Először Egyiptomot, majd egész Észak-Afrikát meghódították, ezzel pedig teret nyert a muzulmán hit. Ettől kezdve keveredtek egymással a berberek, a mórok, az arabok és a dél-európai hódítók.

A berber kis királyságoktól a XVI. században végül az arab alavita dinasztia kezébe került a hatalom, a vallás azonban az iszlám maradt.

A legnyugatibb arab országban pedig ez a mai napig nem változott. Marokkó államvallása lett a málikita rítusú iszlám. A népesség mintegy 95 százaléka a szunnita, vagyis a mohamedán vallás ortodox irányzatát követi.

A keresztények a marokkói lakosság maximum 1 százalékát adják, zömük római katolikus. Az első keresztények a III. században telepedtek le. Az elmúlt évtizedekben pedig közeledett egymáshoz a Vatikán és Marokkó.

Ennek bizonyítéka, hogy 1985-ben II. János Pál az észak-afrikai látogatott II. Hasszán király meghívására. VI. Mohamed király pedig 2019-ben fogadta Rabatban Ferenc pápát.

 

További epizódok

Radar - Üzemidő hosszabbítás Pakson + videó

Radar - Üzemidő hosszabbítás Pakson + videó

Bejelentették a Paksi Atomerőmű újabb 20 éves üzemidő hosszabbítását. 2023. december 07.
Radar - Felépült az orosz támadásban súlyosan megsérült ukrán kisfiú + videó

Radar - Felépült az orosz támadásban súlyosan megsérült ukrán kisfiú + videó

A nyolcéves Roman Oleksiv visszatérhet az iskolába, ami számára egy újabb lépés a felépülés felé, miután a júliusi orosz rakétatámadásban életveszélyes égési és fejsérüléseket szenvedett el. 2023. december 07.
Radar - A Nobel-díj nyomában + videó

Radar - A Nobel-díj nyomában + videó

A vasárnapi Nobel-díj átadásig minden nap történik valami Stockholmban, ahol a mi kameráink is igyekeznek elcsípni a legjobb pillanatokat. 2023. december 07.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - A télapó nyomában + videó

Radar - A télapó nyomában + videó

A télapó érkezése minden gyermek számára izgalmas. A december 5.-én kitett, kipucolt cipőket a Mikulás megtölti mindenféle földi jóval, de persze csak a jó gyerekek kaphatják meg a vágyott ajándékot.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!