2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:50

Radar

Radar – Balesettel indult az Oktoberfest, hárman kórházba kerültek

A hétvégén megnyitotta kapuit Németország legnagyobb sörfesztiválja, a müncheni Októberfest, ahová csaknem 6 millió embert várnak a szervezők. A nyitónapon azonban baleset történt, miután egy hullámvasút két szerelvénye egymásnak ütközött.

  • Radar – Balesettel indult az Oktoberfest, hárman kórházba kerültek

Dieter Reiter, München polgármestere csapra verte az első hordót, ezzel szombaton hivatalosan is megnyitotta kapuit a legendás német sörfesztivál, az Oktoberfest. A 188. alkalommal Münchenben megrendezett parádé ezúttal is óriási hangulatban és több ezer ember részvételével indult. A minőségi italokhoz bajor öltözékek, hagyományos zenék és ínycsiklandó ételek párosultak.

A jó időnek és a koronavírus-járványtól való aggodalmak múlásának köszönhetően nagy érdeklődésre, legalább hatmillió látogatóra számítanak a világ legnagyobb sörünnepén. Ez a nő Kínából érkezett a fesztiválra.

Az első napon viszont nem csak a móka és a kacagás állt a középpontban.

Kilencen megsérültek, köztük három embert kórházba kellett szállítani, miután szombaton este egy beltéri hullámvasút két szerelvénye összeütközött. A hullámvasutat a baleset után lezárták, a rendőrség vizsgálja a történteket.

A fesztivál második napja a felvonulásról szólt, amikor is a helyieknek alkalmuk nyílik arra, hogy megmutassák a legjobb bajor viseletüket, vagy ahogy németül nevezik, a trachtot.

Az Oktoberfest elmaradhatatlan öltözékei

A férfiak szokás szerint lederhosen, azaz rövid vagy térdig érő bőrnadrágot viselnek, gyakran kockás inggel, magas gyapjúzoknival és tollas kalappal, amelyet néha tiroli vagy alpesi kalapnak neveznek, ahonnan ez a fajta ered.

A nők dirndl fűzős ruhát viselnek, amelyet finom részletek, valamint fűzős eleje és kötény jellemez. A hagyomány szerint ha a kötény masnija balra van kötve, az azt jelenti, hogy a hölgy szingli, ha viszont jobbra van kötve, az azt jelenti, hogy foglalt.

A felvonuláson 9500 résztvevő vesz részt, akik a Max II. emlékműtől München belvárosán keresztül az Oktoberfest helyszínére, a Wiesnre tartanak.

A szervezők úgy döntöttek, hogy az idei fesztivál a szokásosnál két nappal tovább, október 3-áig tart, így beleesik a német újraegyesítésre emlékező nemzeti ünnep is.

Az első Oktoberfestet egyébként több mint kétszáz éve, 1810-ben rendezték meg, abból az apropóból, hogy Terézia Sarolta szász hercegnő és Lajos trónörökös herceg házasságot kötött egymással.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatja a kormány bejelentését: az üzemanyag-kereskedőknek két hetük van arra, hogy a benzin és a gázolaj árát a régiós átlagra csökkentsék Magyarországon – mondta Nacsa Lőrinc.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!