2024. 09. 12. Csütörtök Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Radar

Radar – Az eltűnt fürdő nyomában + videó

Mint minden más város, úgy Budapest is sok változáson ment keresztül az elmúlt évszázadok során. Ahol korábban ipar volt, most zöld kertvárosi élet folyik, de vannak korábbi nyaraló helyek, amelyek ma már a város részét képezik. Annak ellenére, hogy Magyarország híres a jó gyógyvizeiről és a fürdőkultúrájáról, mégis az egyik legpatinásabb fürdőnk nyom nélkül tűnt el.

  • Radar – Az eltűnt fürdő nyomában + videó

A XI. kerület egyik kellemes zöld foltja a Bikás park, a Tétényi, az Etele út és a Bártfai út ölelésében. A Bikás park és környéke az 1800-as években még veteményesekből, kis szőlő kertekből állt, a közelben kőbányák üzemeltek.

1854-ben a Tétényi út 14 szám alatt pont egy öntözésre szánt kutat akartak fúrni, fel is tört a víz, de mindenki meglepetésére nem édes, hanem sós, ami nagyon jó például reumatikus betegségekre

Természetesen a befeketetők azonnali lehetőséget láttak a sós-gyógy vizű forrásban és megvásárolták a telket. A forrást Hildegard névre keresztelték Albrecht Frigyes kormányzó és katonai főparancsnok neje iránti tiszteletből. Majd később Erzsébet forrásra, Erzsébet királyné házasságkötése alkalmából. Hamarosan gyógyfürdővé építették át. Ybl Miklóst bízták meg a tervek elkészítésével. 

Az új gyógyfürdőnek gyorsan híre ment, Európa-szerte ismertté vált és nagyobb forgalmat bonyolított, mint az akkor látogatott fürdők, mint például a Gellért, Rudas, vagy a Lukács.

Hogy hova tűnt az egykori gyógyfürdő és annak hangulata? A Városrendezés, és a város új struktúráinak kialakulása szüntette meg végül a fürdő életet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!