2023. 03. 26. Vasárnap Emánuel napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Radar

Radar - Az egri Érseki Palota titkai (2023-02-02)

Egernek van néhány olyan kultikus épülete, ami szinte a város szimbólumává vált. Ilyen például az egyetem Líceuma, a Minaret és az Érseki Palota is. Utóbbi ma már Turisztikai Látogatóközpontként is működik, ahol számos érdekességet ismerhetnek meg az érdeklődők a kereszténység egri vonatkozásairól.

  • Radar - Az egri Érseki Palota titkai (2023-02-02)

A palotát XVI. századi épületek felhasználásával Erdődy Gábor püspök kezdte építtetni: az 1715–1732 között elkészült részeket Giovanni Battista Carlone tervezte. Az U alakú épület előtt gyönyörű díszudvar helyezkedik el. Az évszázadok alatt többször is felújították a komplexumot. Túránkat a sekrestyében kezdtük meg.

Ezt követően egy főpapi dolgozószobába nyerhettünk betekintést. Természetesen az egyházi és a világi dolgok kéz a kézben jártak. Ennek köszönhetően épült meg például az egri Bazilika is.

A palota kincstárába érve igazi ritkaságokat láthatunk. Itt olyan egyháztörténeti emlékek láthatóak, amik az egyházmegye területéről származnak és akár több száz évesek is lehetnek.

Természetesen nem minden arany ami fénylik, hiszen a tárgyak sokszor aranyozottak vagy sárgarézből készültek. Nem úgy az a palást, amit maga Mária Terézia adományozott Erdődy püspöknek.

Az egyik kis kiállítótérben értékes festmények kerültek a középpontba. A stílusok keverednek az alkotásokon, a művészek páratlan technikával festették meg a témákat. Például a pipára gyújtásnál a fényekkel való játék vagy a tavaszi olvadásnál a rétegek egymásra helyezése is különleges. Ezt követően a leghíresebb termet fedeztük fel, ahol a különböző madarakat a természetes növényvilágba helyezték el.

Több teremben is bemutatják a közösségi élet színtereit, ehhez pedig próbálták az eredeti bútorzatot restaurálni. Jellemzőek voltak a cserépkályhák. Ezeknek két típusát meg meg lehet figyelni. Az egyik nyitott volt és a tűz is meleget adott, míg a másik fajtát kívülről fűtötték. Érdekes hangulata van annak, amikor az ember az érseki magán kápolnába nyerhet betekintést. A főépület délnyugati szárnyában található kétszintes kápolna mintegy összegezve utal a palota múltjának ikonikus fejezeteire, így bemutatása nem csupán szakrális élménnyel gazdagítja a látogatókat, hanem kiemelkedő építészettörténeti jelentőséggel is bír.

További epizódok

Radar - Fő a biztonság: két keréken is

Radar - Fő a biztonság: két keréken is

A jó idő beköszöntével előkerülnek a kerékpárok. A biciklik számára a megfelelő karbantartás alapvető fontosságú, főleg egy hosszabb téli pihenő után. 2023. március 24.
Radar - Háromszor veri ezt kenden Ludas Matyi vissza

Radar - Háromszor veri ezt kenden Ludas Matyi vissza

Szombaton, ahogy már megszokhatták jelentkezik az szélesvásznú történelem. Ezúttal a az 1950-ben bemutatott Ludas Matyi című film volt a beszélgetés témája, közben pedig számos érdekes dolog derült ki a mai lovas színházról és film kultúrtörténeti érdekességeiről is. 2023. március 24.
Radar - A jövő irodája

Radar - A jövő irodája

Magyarország legnagyobb gyógyszergyára új központot épít, amibe a Radar stábja is bepillantást kapott. Mutatjuk, milyen szempontok szerint tervezik ma a jövő irodáit és hogyan lesz a megálmodott tervekből anyagba öntött valóság. 2023. március 24.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Kátyúkár kisokos

Radar - Kátyúkár kisokos

Az autósok rémálma a kátyúkár. Évente több ezer autóban tesznek kárt az úthibák. A javítás költségeit nem egyszerű visszaszerezni, többnyire le is nyelik az autósok. Pedig van megoldás, Juhász Milán kollégánk járta körbe a témát.
Radar - Nyakunkon az óraátállítás

Radar - Nyakunkon az óraátállítás

Madárcsicsergés és napsütés... egyre hosszabbak a nappalok és minden porcikánkban érezzük, hogy itt a tavasz. Ez azt is jelenti, hogy hamarosan itt az óraátállítás. Ez sok ember szervezetét megviseli, de hogy miért? Utánajártunk.
Radar - A koraszülöttek hősei

Radar - A koraszülöttek hősei

A koraszülöttek szállítása óriási körültekintést és felkészült csapatot kíván. Az elhivatott csapatot most mi is elkísértük egy útjára.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!