2024. 07. 22. Hétfő Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Radar

Radar - Az Egri csillagok történelmi helyszínei

Sokan elgondolkoztunk már amikor egy történelmi helyszínen jártunk, hogy milyen lenne, ha a falak beszélni tudnának. A Gárdonyi napok kapcsán egy tárlatvezetés keretében ismerhették meg az érdeklődők az Egri csillagok eseményeit a korabeli csata helyszínein.

  • Radar - Az Egri csillagok történelmi helyszínei

Az Egri csillagok az egyik leghíresebb hazai történelmi regény. Gárdonyi Géza remekműve rengeteg fiatallal szerettette meg az olvasást, most pedig az érdeklődőknek lehetősége volt személyesen is bejárni a legfontosabb egri helyszíneket.

1552 szeptember 9-re a teljes várat körbezárták a törökök, körülbelül 40-50 ezer katonával. Dobó egyébként 1548-ban került Egerbe, és akkor építtette a róla elnevezett hatalmas bástyát is. A várfalsétányon haladva a csoport az egri nők helytállásának helyszínét is megismerhette.

A csoport tagjai a vár főterére is tettek egy kitérőt, így a hős várvédők nyomdokain járhattak, majd együtt fedezték fel az alig pár száz méterre álló Gárdonyi-házat, ahol az megalkotta az Egri csillagokat. Gyermekeivel sokat járt a várban és mesélt nekik a korábbi eseményekről.

A tárlatvezetés segítségével a résztvevők újra átélhették a regény izgalmait. Szőllősi Vörös Margit Zentáról érkezett a városba, célirányosan emiatt a program miatt.

A műkedvelőknek mindenképp érdemes tehát felkeresni a történelmi helyszínt, akár október 17-én az ostromra emlékezve az Egri Vár Napján is.

A teljes riport:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!