2023. 11. 30. Csütörtök András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Nagyapám Horthy Miklós 03:00

Radar

Radar - Az anyák megmentője New York-ban

Az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából, a New York-i Liszt Intézet szervezésében, Amerikában mutatták be először Koltai Lajos Semmelweis című romantikus, történelmi drámáját. A november 30-án hazánkban is bemutatásra kerülő filmnek ez volt a legelső, premier előtti vetítése.

  • Radar - Az anyák megmentője New York-ban

A premiernek otthon adó Museum of Moving Image magyar vonatkozású filmtörténelmi helyszín is egyben. Olyan korszakalkotó produkciók születtek itt, mint a Szezám utca vagy épp a Hair.

Semmelweis Ignác története, hozzátartozik az orvostudomány egyetemes történetéhez. Neve és felfedezései a világon minden orvos számára ismertek.

Rájött, hogy a gyermekágyi láz fertőzés következménye, amit sokszor maguk az orvosok adnak át a pácienseknek. Javasolta, hogy mielőtt a betegeiket megvizsgálják, klóros vízzel mossanak kezet, ezt szigorúan meg is követelte.

A legfontosabb felfedezésénél még csak 29 éves volt Semmelweis, akit rövid időn belül 1848-ban eltávolították Bécsből, visszaköltözött Pestre.

Egyetlen bűne, hogy a halálos kór ellen küzdött, míg az ellenlábasai féltették tekintélyüket. A tudomány adta lehetőség, és tudás a gyarló emberi viselkedéssel állt szemben.

Nem véletlen a premier október 23.-ai dátuma sem, hiszen Semmelweis küzdelme, hasonló hőssé teszi, mint az 56-os hőseinket.

Teljes riport: 

 

 

További epizódok

Radar - Tombol a madárinfluenza Magyaroszágon + videó

Radar - Tombol a madárinfluenza Magyaroszágon + videó

Ismét rohamos tempóban követeli áldozatait a madárinfluenza Magyarországon. Ezúttal az emberekre nincs veszéllyel, azonban a baromfi-állományokat és a vadon élő darvakat drasztikus módon tizedeli a járvány. 2023. november 29.
Radar - A tűzszünet után folytatódni fog a háború + videó

Radar - A tűzszünet után folytatódni fog a háború + videó

Vajon az eddigi feltételekkel újabb megállapodás születik, és újabb túszokat engedhetnek szabadon a Hámász terroristák? 2023. november 29.
Radar - Emberkereskedő bandát számoltak fel + videó

Radar - Emberkereskedő bandát számoltak fel + videó

A Nemzeti Nyomozó Iroda már több mint egy éve nyomoz egy Németországban prostituáltakat futtató, magyar tagokból álló banda ellen. 2023. november 28.

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Daniel Freund Orbán Viktorral kel és fekszik + videó

Vezércikk: Daniel Freund Orbán Viktorral kel és fekszik + videó

A bukott baloldali miniszterelnök-jelölt legújabb Facebook-bejegyzése arra utal, hogy Brüsszelben kiadták az ukázt: Soros kitartottjai, egyesüljetek! Márki-Zay Péter most azzal büszkélkedett a Facebook oldalán, hogy Daniel Freunddal, Magyarország "nagy barátjával" találkozott. A hírre a Vezércikk vendégei is reagáltak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - A mélyből a magasba + videó

Radar - A mélyből a magasba + videó

Kiváló tanulmányi átlagot elérő, de hátrányos körülmények között élő gyerekek vehették át ösztöndíjukat az Országgyűlés elnökétől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!