2024. 09. 12. Csütörtök Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Radar

Radar – Aorta aneurysma, avagy időzített bomba a testben + videó

2020 tavaszán megalakult hazánk első aorta munkacsoportja, a Semmelweis Aortacentrum. Ez az egyetlen olyan egészségügyi ellátóhely hazánkban, ahol az aortabetegségek teljes spektruma ellátható az aortabillentyűtől az iliaca bifurkációig, beleértve a klasszikus és modern nyitott műtéteket, a legújabb endovaszkuláris lehetőségeket, illetve az ezeket ötvöző hibrid technikákat. Szakmailag és technológiailag is versenyben van az Európai aorta centrumokkal.

  • Radar – Aorta aneurysma, avagy időzített bomba a testben  + videó

dr. Pólos Miklós szívsebész, Semmelweis Aortacentrum, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika: "Az Úr egy erős mellkasi fájdalommal került be a kórházba, ahol elvégezték a szükséges vizsgálatokat, így a mellkas CT-t is. A mellkas CT derített fényt egy hatalmas endorfin méretű mellizmára. Itt látható a leszálló hordtak. Nagyjából ekkora méretűnek kéne lennie ennek az érnek is, de láthatjuk, hogy ez milyen extrém módon kitágult főverőér. Ez abszolút életveszély, úgyhogy el sem engedték a kórházból az urat, hanem áthelyezték hozzánk. Akkor megoperáltuk, rekonstruáltuk annak a zsidó kőverőjét, megkezdte kezdeti szakaszát. Ilyen extrém módon tágult, hála Istennek, az Úr jól vette a műtétet, annak ellenére, hogy 77 éves, és az ottani halotthonban meglátható, hogy milyen evangélikus mértékben távolodik ki a főverőere az úrnak."

Az aortabetegségek közül a leggyakoribb az főverőér kóros tágulata, az úgynevezett aorta aneuryzma, amely ritka, de nagyon súlyos betegség. Hazánkban évente 500-1000 megbetegedésre derül fény. Jellemzően a 65 éves kor feletti korosztályt érinti.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Elfeledett magyar ételek nyomában + videó

Radar – Elfeledett magyar ételek nyomában + videó

Pöcsmácsik, görhe, barátfüle. Sokaknak talán meglepő lehet, de az előbb felsorolt három szó mind egy-egy klasszikus, sokak által elfeledett magyar ételt takar. Ez részben annak is köszönhető, hogy a különböző ételeket más és más néven ismerik országszerte, de vannak klasszikus ételeink, amelyek valamilyen okból kimentek a divatból és már csak nagyon kevés helyen fogyasztják.
Radar – Mesterséges intelligenciával a jövő felé + videó

Radar – Mesterséges intelligenciával a jövő felé + videó

Az életünk lassan minden területén valamilyen módon jelen van a mesterséges intelligencia. Számtalan kérdés fogalmazódik meg ezzel kapcsolatban a társadalomban, amelyekre szakértők válaszoltak az AI Summit rendezvénysorozat konferenciatermeiben.
Radar – A Mentor Doktor az Aktív Életért Alapítvány segít + videó

Radar – A Mentor Doktor az Aktív Életért Alapítvány segít + videó

A Mentor Doktor az Aktív Életért Alapítvány különleges programot szervezett. Lillafüredre várták mindazon szülőket, akik halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelnek. A cél az volt, hogy kikapcsolódást nyújtsanak az ő számukra, akiknek az egész élete egy 24 órás készenléti szolgálat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!