2024. 10. 04. Péntek Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Radar

Radar – Amit tudni erről a nagyon veszélyes, az Ebolához hasonló gyilkos vírusról? + videó

Marburg-vírus-fertőzés gyanújával szállítottak kórházba kivizsgálásra két embert Hamburgban. A német nagyváros hatóságai szerint az érintettek egyike egy ruandai kórházban dolgozott, ahol a vírussal fertőzötteket is kezeltek. Rusvai Miklós virológussal beszélgettünk az eddig kevésbé ismert kórról.

  • Radar – Amit tudni erről a nagyon veszélyes, az Ebolához hasonló gyilkos vírusról? + videó

Marburg-vírus-fertőzés gyanújával kórházba szállítottak két embert Hamburgban. Mindketten szerdára virradóra érkeztek repülőn Ruandából Frankfurtba, ahonnan vonattal utaztak tovább Hamburgba. Az utazás alatt egyikük felhívta az egészségügyi hatóságokat, mivel attól tartott, hogy megfertőződhetett egy trópusi betegséggel. A német tűzoltóság szerint influenzaszerű tünetekre és enyhe rosszullétre panaszkodott, láza nem volt. Az illetékes hamburgi egészségügyi hatóság elrendelte a két ember azonnali elkülönítését és kórházba szállítását. (Később arról adtak hírt a németek, hogy kiderült: nem Marburg-vírussal fertőződött meg a két említett illető - a szerk.)

Dr. Rusvai Miklós, vírusszakértő: "Sajnos kezdetben általános tünetekkel járhat csak. Tehát

influenzaszerű tünetek, torokfájás, hőemelkedés hidegrázás, légzőszervi tünetek jelentkezhetnek. De a későbbiekben sajnos vérzéses tünetek, tehát a testnyílásokból vér szivároghat, illetve agyvelőgyulladás is kialakulhat és a legsúlyosabb esetek sajnos halállal végződnek."

A németországi Marburg városáról elnevezett vírus, amelyet 1967-ben fedeztek fel, miután kutatás céljára szánt kísérleti majmokkal behurcolták azt Marburgba, közeli érintkezés révén terjed a fertőzöttek testnedvei által vagy fertőzött felületeken, például ágyneműn keresztül. A fertőzés lappangási ideje 2-21 nap, és kezelés, orvosi ellátás híján az esetek akár 88 százalékában végzetes lehet.

A Marburg-vírus ellen egyelőre sem vakcina, sem gyógyszer nem létezik, egyedül az immunrendszerünk veszi fel a küzdelmet vele. A terjedését az általános járványvédelmi szabályokkal lehet megállítani, úgy mint a karantén és az elkülönítés.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Meg kell maradnia a mostani bérdinamikának + videó

Meg kell maradnia a mostani bérdinamikának + videó

A geszti a kormányülésen szó volt arról, hogy két-három éven belül hogyan lehet elérni az ezereurós minimálbért és a mintegy hatszáz ezer forintos átlagbér egymillió forintra emelését. Vendégünk volt Palóc André, a Századvég vezető elemzője és kapcsoltuk Hecker Flórián újságírót.
Izrael részéről ekkor lesz Libanonnal „lerendezve a számla” + videó

Izrael részéről ekkor lesz Libanonnal „lerendezve a számla” + videó

Folytatta Bejrút bombázását Izrael, tízezrével menekülnek az emberek Libanonból, hamarosan megindulhat az offenzíva. Vendégünk volt N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa, majd kapcsoltuk Robert C. Castelt, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Rekord évet zárhat a magyar turizmus + videó

Radar – Rekord évet zárhat a magyar turizmus + videó

A Balaton évről évre bizonyít. Folyamatos a fejlődés és ennek megfelelően a turizmus is folyamatos fellendülést mutat. De szerencsére nem csak a magyar tengernél végez remek munkát a turisztikai szektor, hazánk folyamatos fejlődést mutat.
Radar – 13 tonna illegális dohány volt a fogás + videó

Radar – 13 tonna illegális dohány volt a fogás + videó

A Radarban már többször beszámoltunk nagy fogásokról, amikor illegális cigarettát, vagy vágott dohányt akartak csempészni Magyarországra. Nemrég a nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai a letenyei határnál állítottak meg egy román kamiont, ellenőrzés céljából. A sofőr és váltótársa furcsán viselkedett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!