2023. 06. 08. Csütörtök Medárd napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Radar

Radar - A doni áttörés magyar hőseire emlékeztek

Soproni hagyományőrzők túráztak a doni áttörés magyar hőseinek emlékére szombaton. Tíz éve szerveznek emléktúrát, hogy így róják le tiszteletüket a doni áttörés poklában elhunyt, hősiesen küzdő magyar katonák áldozata előtt. A szervezők szerint a 25 kilométeres kihívás kiváló teljesítménypróba és méltó megemlékezés is egyben.

  • Radar - A doni áttörés magyar hőseire emlékeztek

1943. január 12-én a pokol teljes valójában megmutatkozott a planétánkon. Az orosz haderő átütő erejű támadást indított a Don-kanyarnál a 2. magyar hadsereg ellen. Hazánk katonáira egy velejéig lehetetlen küldetés várt, amelyet a körülményekhez mérten elégtelen fegyverzettel és felszereléssel kellett volna teljesíteniük. Olyan helyen, ahol a mínusz negyven fokos gyötrő, orosz tél uralkodott.

A mostani emlétúrát a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör vezetésével több helyről érkező hagyományőrzők is teljesítették. Érkeztek bajtársak felvidékről, Pápáról és Mosonmagyaróvárról is.

A túrán gyalogos és lovas hagyományőrző katonák is részt vettek. A menethez korabeli lovas szekér is tartozott, hogy így megjelenítések a fogatosztályt.

A hagyományőrző katonák korhű felszerelésben teljesítették a túrát - így méltóképpen tudtak megemlékezni a zord körülmények között harcoló felmenőikről. Illetve, az attrakció látványossága révén több emberhez juthat el az egyesületek üzenete: soha nem felejthetjük el azokat a hős magyar katonákat, akik a hazájukért ontották vérüket.

Teljes riport: 

 

További epizódok

Radar - Laboratóriumban termesztett, ehető húsok

Radar - Laboratóriumban termesztett, ehető húsok

A tudományos fantasztikus filmekben már mindent láttunk. Gépek által előállított élelmiszert is. 2023. június 08.
Radar - Füstbe borult New York a kanadai erdőtüzek miatt

Radar - Füstbe borult New York a kanadai erdőtüzek miatt

A hatalmas kanadai tüzek az Egyesült Államok déli részét veszélyeztetik. A mérgező füst már New Yorkig is eljutott. A levegő minősége azonnali és hosszú távú egészségügyi kockázatokat rejt magában. 2023. június 08.
Radar - Eper minden mennyiségben

Radar - Eper minden mennyiségben

Kiváló az idei epertermés – a mennyiséggel és a minőséggel is elégedettek a gazdák, hiszen idén a fagy nem okozott károkat, bár a sok eső és a hűvös idő miatt a szokottnál később érik a gyümölcs és a penészedés is okozott némi kárt a szezon elején. 2023. június 08.

Legfrissebb híreink

Radar - Népszerű az Ovikert program

Radar - Népszerű az Ovikert program

Stiller Tamás szerint nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek egészséges életmódra nevelését, ezért több mint 10 éve elindította az Ovikert programot, melynek keretében zöldséget és gyümölcsöt termeszteni tanítja a csöppségeket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!