2023. 09. 22. Péntek Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Radar

Radar - A 9 magyar kutyafajta

Őseink már vándorlásaik alatt is a kelet-európai sztyepéken tartottak haszonállatokat. Jószágaik őrzésére kutyákat alkalmaztak. Végül miután a Kárpát medencében telepedtek le, folytatódott a kutyák tökéletesítése.

  • Radar - A 9 magyar kutyafajta

Mára 9 magyar kutyafajta alakult ki. Nevezetesen a puli, pumi, mudi, erdélyi kopó, rövid szőrű magyar vizsla, drót szőrű magyar vizsla, komondor, kuvasz és a magyar agár. A hazai fajták nagy része terelő, vagy vadász kutya.

A világon is ismeretek a magyar kutyák. 2013-ban Mark Zuckerberg a facebook alapítója is egy magyar puli boldog gazdája lett. Pulija Beast névre hallgat és saját Facebook-oldala is van.

A magyar kutyák népszerűségét növelte a török földrengés utáni mentési munkálatokban betöltött szerepük is.

De a népszerűségen kívül is fontos a régi fajták megőrzése. Az iparosodással elvesztik eredeti funkciójukat, a magyar kutyafajták, egyedszámuk ettől kezdve csökken. De voltak kirívó történelmi pillantok is, amikor szinte teljesen megsemmisült egy-egy fajta.

Szakemberek, tenyésztők fogtak össze, felismerve a veszélyeket. Sikerült a legveszélyeztetettebb fajtákból eredeti élőhelyükön fajta tiszta tenyészállományokat létre hozni.

Magyarország a világon elsők között ismerete fel a génmegőrzés fontosságát. Az állam nagy részt vállal a génmegőrzési programból, melyhez nemzeti parkjaink is csatlakoztak.

További epizódok

Radar - 2x2 néha 5 a kulisszák mögött

Radar - 2x2 néha 5 a kulisszák mögött

Egy szocialista operett romantikus történetével várjuk Önöket szombaton. A film előtt pedig - ahogy megszokhatták - soha nem hallott történetek látnak napvilágot a Szélesvásznú történelem című műsorunkban. 2023. szeptember 22.
Radar - Európa legnagyobb jövőfesztiválja

Radar - Európa legnagyobb jövőfesztiválja

A Brain Bar mára Európa legnagyobb, évente megrendezett jövőfesztiválja. A helyszínen ott volt kollégánk Zsiros Mihály is, aki ízelítőt adott az eseményről. 2023. szeptember 22.
Radar - Kávé olasz módra Marco Rossival

Radar - Kávé olasz módra Marco Rossival

A magyar labdarúgó válogatott olasz szövetségi kapitányát kísértük el egy kávépörkölő üzembe, ahol beszélgettünk kávéról, sportról és arról is, hogy miért nem isznak capuccinót az olaszok délután... 2023. szeptember 22.

Legfrissebb híreink

Gőzerővel folyik a munka Pakson

Gőzerővel folyik a munka Pakson

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon. A témában vendégünk volt Hárfás Zsolt az atombiztos blog szerzője.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Változások jöhetnek a B-kategóriában

Radar - Változások jöhetnek a B-kategóriában

Azt is rebesgetik, hogy akár újabb vizsgára is szüksége lehet azoknak, akik az eddig szokott módon szeretnék használni autójukat. Sebesség- és súlykorlátozás is várható ugyanis. Egy szakértő elárulta nekünk, hogy pontosan mit jelenthet ez a jövőben számunkra.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!