2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:25

Radar

Radar – A 70 éves rohamkocsi újra bevetésen + videó

Ez az úgynevezett rohamkocsi, amelyet a Magyar Mentőszolgálat tapasztalatai alapján itthon szereltek fel, rendelkezik minden olyan eszközzel, amely a korszerű orvosi segélynyújtásban szükséges. A kocsi közvetlen kapcsolatban áll a mentők központjával. Menet közben a baleset helyszínére irányítható. Életmentő műtéteket is végezhet a mentőorvos a mentők új, mozgó ambulanciáján.

  • Radar  – A 70 éves rohamkocsi újra bevetésen + videó

Ezek voltak az extrái az első rohamkocsiknak, amelyek közül egy most 70 év után is szolgálatkész lenne, felszereltsége azonban már csak a múzeumban mutat jól, mintsem egy mentés során.

Egy 1957-es restaurált Dodge típusú rohamkocsi most újra kigördült a Markó utcai mentőállomás kapuján, hogy egy imitált baleset sérültjein a korabeli mentéstechnikákat demonstrálják az OMSZ munkatársai.

Gyakorlatilag szakorvosi szinten már a helyszínen elvégzik azokat a beavatkozásokat, amiket az emberek tudatában inkább a kórházi ambulanciákon vagy sürgősségi osztályokon végeznek el. Mind a mai napig 70 éve tartjuk ezt a hagyományt, hogy mi a helyszínre visszük ki az ellátást a legmagasabb színvonalon, és most már az ország minden részében működnek rohamkocsik is.

Egy rohamkocsi már abban az időben is mindent tartalmazott, amit csak az életmentéshez felhasználhattak a helyszínen, ezeket most élesben láthatta a közönség.

Amikor a rohamszolgálat indult, akkor hát bizony mai szemmel nézve elég szerény volt a felszerelés, de a módszerek is ma már megmosolyogtatóak, amit akkor a bajtársaim, az elődeink megpróbáltak. Azóta ugrásszerű volt a fejlődés, és az elmúlt években pedig gyakorlatilag az egész műszerparkunk és járműparkunk kicserélődött.

A mai mentősöket a mentésirányítók informálják, és szinte percek alatt érkeznek meg a helyszínre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!