2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Európai Híradó 04:00

Radar

Radar - 66 éves az ötös lottó

Idén ünnepli 66. születésnapját az ötös lottó. Korábbi adásunkban egy lottónyertes házaspár életéről számoltunk be, most pedig megmutatjuk, hogy a kezdeti népszerűsége után ma hol tart a szerencsejátékok kedveltsége hazánkban.

  • Radar - 66 éves az ötös lottó

A lottó egy olasz szó, aminek jelentése sors ill. nyeremény. A régebbi magyar nyelv inkább lutrinak nevezte az ilyesmit. Van egy olyan szerencsejáték, ami az esetek nagy részében nem okoz függőséget és szinte minden 18 év feletti magyar részt vett már benne.

Ez lenne az 5-ös lottó. A története egészen a 66 évvel ezelőttre nyúlik vissza.

Kultúrházakban tartották a legelső sorsolásokat, az országot járva. A népszerűsége mérhetetlen volt.

Az első húzásokon havonta tárgynyeremény sorsolásokat is tartottak, ami ma már nem létezik.

Aki igazán a szerencsére hagyatkozik az a gépi számokat választja erre régen egy különleges szerkezet volt a lottózókban.

Erdély és a Bánát területére 1770-ben egy erdélyi társaság kapott koncessziót a "kis lutri" néven, melynek első sorsolását 1770. szeptember 2-án tartották. A bevételek egyharmada az államkincstárat, második harmada a körzet út- és vízépítő hatóságait illette meg, és csak a harmadik harmadából részesedhettek a lottótársaság szervezői.

Míg a hetvenes években még 7-8 millió, a 80-as években már tíz millió felett adtak el szelvényeket. A top az egy 1990-es adat, amikor több mint 21 millió szelvényt vásároltak egy hét alatt.

Minden idők legnagyobb ötös lottó találata az 6,4 Milliárd forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar  – Gyere be a műtőbe! + videó

Radar – Gyere be a műtőbe! + videó

A fenti című programmal szeretnék országszerte felhívni a figyelmet az egészségügyi szakmák fontosságára, különösen a műtős élet különlegességére.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!