2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Radar

Radar - 29 ezer műtárgy Hatvanban

A Hatvany Lajos Múzeum Hatvan történelmi belvárosában, a régi serház épületében lett kialakítva. Az intézményben egyaránt megismerkedhetnek a látogatók a környék helytörténetével, a régészeti emlékekkel és a sörfőzés hagyományaival egyaránt.

  • Radar - 29 ezer műtárgy Hatvanban

Hatvanban régi hagyománya van az értékek megtartásának. A Hatvany Lajos Múzeum 1969 óta működik, őrizve a környék tradícióit. A névadó Hatvany Lajos író, kritikus, akit az utolsó mecénásként is emlegetnek. A gyűjteményeknek helyt adó épületnek is komoly múltja van.

Mint a legtöbb városi múzeum, úgy a Hatvany Lajos Múzeum is a helytörténetre épít, de ezt kiegészítik régészeti anyagokkal is. 

A környékről sok korabeli lelet maradt fenn, ez nagyban köszönhető a római és szarmata népességnek.

Két eltérő kultúrájú népességről van szó, nem nagyon szívlelték egymást az idők során. Viszonyt megjelentek a germán gótok, akik mind a Dácia provinciát felszámoltatják, mind pedig a szarmata területekre betörnek, így a közös ellenség miatt összefogtak a rómaiak és a szarmaták.

Emelett a szövetség másik jelképe a Csörsz árok, amely egy védműrendszer lehetett a gótok ellen. 

További epizódok

Radar - 2x2 néha 5 a kulisszák mögött

Radar - 2x2 néha 5 a kulisszák mögött

Egy szocialista operett romantikus történetével várjuk Önöket szombaton. A film előtt pedig - ahogy megszokhatták - soha nem hallott történetek látnak napvilágot a Szélesvásznú történelem című műsorunkban. 2023. szeptember 22.
Radar - Európa legnagyobb jövőfesztiválja

Radar - Európa legnagyobb jövőfesztiválja

A Brain Bar mára Európa legnagyobb, évente megrendezett jövőfesztiválja. A helyszínen ott volt kollégánk Zsiros Mihály is, aki ízelítőt adott az eseményről. 2023. szeptember 22.
Radar - Kávé olasz módra Marco Rossival

Radar - Kávé olasz módra Marco Rossival

A magyar labdarúgó válogatott olasz szövetségi kapitányát kísértük el egy kávépörkölő üzembe, ahol beszélgettünk kávéról, sportról és arról is, hogy miért nem isznak capuccinót az olaszok délután... 2023. szeptember 22.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Változások jöhetnek a B-kategóriában

Radar - Változások jöhetnek a B-kategóriában

Azt is rebesgetik, hogy akár újabb vizsgára is szüksége lehet azoknak, akik az eddig szokott módon szeretnék használni autójukat. Sebesség- és súlykorlátozás is várható ugyanis. Egy szakértő elárulta nekünk, hogy pontosan mit jelenthet ez a jövőben számunkra.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!