2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Radar

Radar - 175 éves a szolnoki csata + videó

Éppen 175 éve annak, hogy a magyar sereg a tavaszi hadjárat első győzelmét aratta a császári helyőrség felett. Idén 28-adszorra rendezték meg hagyományőrzők segítségével a szolnoki csatát. A Tisza magas vízállása miatt most kisebb létszámmal és a Tisza-part helyett a történetiséghez hűen Szolnok belvárosában zajlott az ütközet.

  • Radar - 175 éves a szolnoki csata + videó

Az egésznapos ünnepség koszorúzással kezdődött az elesett honvédek emlékére a részükre állított emlékműnél a Szabadság téren, majd Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emléktáblájánál állított a Lengyel Légió utcában.

A császári-királyi védelem parancsnoka Ladnai Bálint hagyományőrző százados seregeivel áll szemben a támadó magyar királyi seregek parancsnoka által Udovecz György hagyományőrző ezredes által vezetett magyar seregekkel.

Az 1849 márciusában a magyar hadsereg Vécsey Károly- és a Damjanich János-féle hadtestek állománya körülbelül 12.000 fő volt, a védelmet ezzel szemben csak egy helyőrség alkotta. Bár meg volt erősítve egy dandárral, de Ottinger parancsnoksága alatt pár ezer fős volt. Nem számítottak a magyarok támadására. Sok lengyel szolgált a magyarok oldalán. Az elbukott szabadságharc után jöttek el Galíciából segítve a magyarokat megvívni a saját szabadságharcukat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!