2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Radar

Radar – 161 éve segít a Vöröskereszt + videó

Május 8.-a a Nemzetközi Vöröskereszt napja. A nemzetközi szervezet béke és háborús időkben is pártatlanul segít a bajba jutottakon.

  • Radar – 161 éve segít a  Vöröskereszt + videó

A nemzetközi Vöröskereszt alapelvei közé tatozik a mindenkori pártatlanság, semlegesség, függetlenség. Ezen elvek alapján működik a nemzetközi segélyszervezet, a világ minden részén immár 161 éve.

A mozgalom ötlete egy üzletembertől származik, aki 1859-ben megszervezte a solferinói csatatérről, a lakosság segítségével, a csatatéren maradt sebesültek ellátását. 1863-ban megalakította az Ötök Bizottságát, amelyből 1880-ban kifejlődött a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, amely segítséget jelentett eddig sok millió elesett és rászoruló ember számára.

A vöröskereszt békében és háborúban egyaránt elvégzi kötelességét. Olvasható, egy 1926 júniusi híradó képsorai között. A vöröskereszt és az önkéntesség a nehéz időkben újabb rétegeket vonzott a szervezethez. Az ezerkilencszázhúszas években új tagozattal egészült ki a magyar tagszervezet, Magyar Ifjúsági Vöröskereszt néven. Ugyanazokkal a humanitárius elgondolásokkal, mint nagy testvére.

Szolgálatot teljesítenek Földön, vízen és levegőben is.

Az 1941-es árvíznél sportrepülőgépekkel felderítő szolgálatot tartottak. A megközelíthetetlen helységek lakosságának élelmiszer- és gyógyszercsomagokat szállítottak.

A Nemzetközi Vöröskereszt 1967 júniusában segített több sebesült egyiptomi katona hazaszállításában.

A vörös színű kereszt már korábban a Nemzetközi Vöröskereszttől függetlenül vált az orvosi ellátás szimbólumává.

Azonban a világ nem minden régiójában érthető az egyszerű jelkép, így több változata is ismert, amelyet az 1949-ben kötött Genfi egyezmény és kiegészítései rögzítenek.

A szervezetre az elmúlt évszázadban mindig szükség volt valahol, és ennek eleget téve mindig ott segített ahol tudott. Jelenleg a regionális kis szervezeteken kívül, a jelenlegi két nagyobb fegyveres konfliktusban is szolgálatot teljesítenek, az ororsz-ukrán és az izreaeli fronton is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Meghívott vendégeinkkel a kilencvenes évek egyik legnagyobb magyar közönségsikeréről, a Csinibabáról beszélgettünk, melynek népszerűsége a mai napig töretlen, egyes mondataiból szállóigék lettek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Így készülnek sportolóink a párizsi olimpiára + videó

Radar – Így készülnek sportolóink a párizsi olimpiára + videó

Folyatjuk IRÁNY PÁRIZS! című rovatunkat, amelyben a párizsi olimpiára készülő magyar sportolókat igyekszünk bemutatni. Pici sérüléssel bajlódik, de ez sem zavarja abban, hogy Párizsból is aranyéremmel jöjjön haza. Szilágyi Áronnal a korábbi és leendő sikerekről is beszélgetett Rizmayer Mihály.
Radar – Elfogták a lengyel unokázós bandát+ videó

Radar – Elfogták a lengyel unokázós bandát+ videó

A lengyel, a német és a magyar célkörözési egységek egyszerre csaptak le unokázós csalókra. A hazánkban tartózkodó lengyel szökevényt Budapesten fogták el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!