2023. 03. 30. Csütörtök Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 08:00

Radar

Radar - 1000 lamantin pusztult el egy év alatt Floridában

Több mint 1000 lamantin pusztult el egy év alatt Floridában, hiszen téli élőhelyükön a víz felmelegedése, valamint szennyezése miatt elszaporodtak az algák, így eltűnt fő táplálékforrásuk.

  • Radar - 1000 lamantin pusztult el egy év alatt Floridában

A tengeri tehén egy emlős állat, amely a sekély part menti vizekben, folyókban él. Ahol a víz hőmérséklete 20 Celsius fok felett van. Itt keresik táplálékukat a többi között a tengeri füvet és mivel egy felnőtt manátusz több mint 500 kg is lehet ezért napi 7 órán át kell ennie és 50 kg növényt is el kell, hogy fogyasszon. Ez csak akkor probléma, ha természetes élőhelyükön erre már nincs lehetőség.

Ezeken a képeken pedig az állatmentők etetik a jószágokat, de a floridai partoknál nem csak az etetéssel kezdődött a megmentésük.

A tengerifű számos állat táplálékforrása, jó néhány különböző faj támaszkodik erre, például a teknősök is

A tudósok folyamatosan dolgoznak azon, hogy újra legyen tengeri fű a lamantinok élőhelyén.

A floridai lamantinoknak melegben kell lenniük, amikor télen leesik a hőmérséklet. És ezért kis helyen tömörülnek, így több ezer lamantin lesz ezeken a területen és a legelső kérdésük, hogy

hé, hol a büfé? Megérkeznek, és nincs itt. Így éhen halnak.

A szakértők úgy vélik, hogy erőfeszítéseik sikerrel járnak és megmentik a partmenti ökoszisztémát. Az is nagy segítség számukra, hogy a probléma elérte a nemzetközi sajtót, így nagy figyelemmel kísérik az emberek és a kormányzó mindent megtesz, hogy javuljon a tengeri tehenek helyzete.

Az USA-ban 2017-ig a veszélyeztetett állatok közé sorolták a tengeri tehenet, de utána kikerült a védett körből. Most a környezetvédők azt is el akarják érni, hogy a lamantin ismét helyet kapjon a védett fajok listáján.

A floridai törvényhozás egyébként majdnem 10 millió dollárra emelte az állatok megmentésének éves támogatását. Reméljük ez sikerrel jár majd.

További epizódok

Radar - Csillagászat testközelből

Radar - Csillagászat testközelből

Csillagászati Hetet rendeztek Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben. 2023. március 29.
Radar - Meseterápia felnőtteknek

Radar - Meseterápia felnőtteknek

A mese nemcsak gyerekeknek való, sőt! A meseterápia vagy más néven mesefoglalkozás, az emberi lét kérdéseit vizsgálja fiktív történetek segítségiségével. 2023. március 29.
Radar - A tavasz védett kincsei

Radar - A tavasz védett kincsei

A magyarországi növényfauna mintegy egyharmada védett. 2023. március 29.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Fegyver bárkinek

Radar - Fegyver bárkinek

Western filmhez is hasonlíthatnánk, de inkább egy nyomasztó thrillert lehetne készíteni azokból az esetekből, amikor Amerikában iskolai lövöldözés történt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!