2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Radar

Radar: 10 millió forint egy megtalált Seuso-kincsért + videó

Dézsy Zoltán filmrendező, oknyomozó újságíró három évtizede foglalkozik a Seuso-kincsek témakörével, és úgy érzi, eljött az ideje annak, hogy a magyar polgárok segítségét kérje.

  • Radar: 10 millió forint egy megtalált Seuso-kincsért + videó

A létező legszebb római kori birodalomból fennmaradt ezüst kollekció, ez egy étkészlet a római korból ez egy színtiszta ezüst és színtiszta időutazás.  A Seuso-kincs időszámításunk utáni 350 és 450 közötti korból, s a Római Birodalom Pannonia Valeria nevű provinciájából származó díszes ezüst lakomakészlet kivételes jelentőségű.

Az 1970-es évek közepén került elő Székesfehérvár térségében, Polgárdi és Kőszárhegy környékéről. A kincs nevét a tálalókészlet egyik darabjának köszönheti. Egy aranyozott ezüsttálon ugyanis egy latin nyelvű verses feliratban megnevezték tulajdonosát, Seusót, aki egy gazdag hadúr, tartományi főtisztviselő volt.

Több, mint 200 darab volt, ebből 41-et találtak, 41 volt vagy ennyit láttak egy kis katonánál, Sümegh Józsefnél Kőszárhegyen, mert ő volt azaz illegális kincskereső, aki ezt összegyűjtötte. És 14 darab plusz egy állvány és plusz egy rézüst van ma kiállítva a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A kincs művészi és anyagi értékét tekintve is kivételes. A ma ismert és fennmaradt, ezüstből készített ötvösművészeti tárgyak között a Seuso-kincs a legértékesebbnek számít a késő római császárkorból. A kincsek mérete, egyedisége, a nemesfém mennyisége és az ezüstedények díszítésének minősége miatt értéke felbecsülhetetlen. Nem véletlen tehát, hogy a mai napig keresik-kutatják a létét.

Jól behatárolható az a kör, akiknél lehet még, vagy lehetett a Seuso lelet néhány darabja. Ez elsősorban dunántúli gyűjtők, Polgárdi és Kőszárhegy környéke. 

Dézsy Zoltán filmrendező, oknyomozó újságíró 3 évtizede foglalkozik a Seuso-kincsek témakörével, és úgy érzi, eljött az ideje annak, hogy a magyar polgárok segítségét kérje.

"Eljött az az idő, természetesen ehhez találtam támogatókat is, hogy egy pénzdíjat tűzzenek, tűzzünk ki a becsületes megtalálónak, vagy pedig az informátorhoz, aki hozzásegít ahhoz, hogy egy újabb, még lappangó Seuso tárgy előkerüljön", mondta.

A leletet feltehetőleg 1976-ban találta meg Sümegh József, akinek 1980-as rejtélyes halála után az ezüsttárgyak elvesztek. Ezt követően Bécsben és Londonban, majd 1990-ben New Yorkban tűnt fel a kincs. Ezután a Seuso-kincs összes ismert darabja Magyarországra került, de a gyűjtemény bővítése még mindig elsődleges cél.

A tízmillió forintos díj kifizetésére azután kerül sor, amikor a műtárgyszakértői vizsgálat egyértelműen megállapítja a Seuso-kincshez való tartozását. Ezt követően az újonnan talált tárgyak először Székesfehérváron kerülnek bemutatásra, azt követően pedig felajánlják a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!