2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Plusz-mínusz

Plusz-mínusz: Nem Magyarországnak kell alkalmazkodnia a többi tagállamhoz

Gigantikus mentőcsomagról tárgyalnak ezekben a percekben is az Unió állam- és kormányfői, a 750 milliárd euró elosztásának feltételei azonban már eddig is komoly vitát generáltak a tagállamok között. Orbán Viktor a csúcs előtt azt mondta, a helyzet nem könnyű, de esélyeink egyre javulnak.

  • Plusz-mínusz: Nem Magyarországnak kell alkalmazkodnia a többi tagállamhoz

Európa történetében példátlanul nagy közös gazdasági csomagot fogunk összeállítani a koronavírus-járvány következményeinek enyhítése érdekében. Ehhez mi is hozzátesszük a magunkét, ehhez mi is hozzájárulunk, a vita az, hogy ki döntsön ezeknek a pénzeszközöknek a fölhasználásáról, a magyar álláspont világos, a magyarok pénzéről a magyaroknak kell dönteni.

-          mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

Szigorú óvintézkedések mellett találkoznak először az Uniót irányító államférfiak és rengeteg pénz sorsáról dönthetnek. Mire számítotok, mire lehet elég ez a tárgyalás? – kérdezte Trombitás Kristóf, műsorvezető.

Szerintem ezen az Uniós csúcson csak simítani fognak a csomagon és a különböző ellentéteket próbálják csitítani, enyhíteni. A németek számára egy presztízskérdés lesz, hogy az ő elnökségük idején hogyan fog alakulni a költségvetésnek és a helyreállítási alapnak a tárgyalása. A korábbi német elnökségnél például a Lisszaboni szerződésről tárgyaltak az állam- és kormányfők és a portugál elnökség alatt fogadták el, de lényegében a németek hozták tető alá a megállapodást. Most is valami hasonlóra készülnek, egy nagyszabású uniós projektet akarnak tető alá hozni. Magyarország kényelmes helyzetben van, tehát ez a hitel, támogatás nem fontos, hiszen önállóan is a gazdasági nehézségen túl tud lábalni a magyar gazdaság. Innentől kezdve nem Magyarországnak kell alkalmazkodnia a többi tagállamhoz, hanem a többi, nagyobb bajban lévő tagállamnak kell alkalmazkodnia a magyar feltételekhez. Nagyobb mozgástér van, mint a 2008-as gazdasági válságnál, amikor Magyarország semmilyen alkupozícióban nem volt, azt kellett csinálni, amit az IMF és Brüsszel mondott, most teljesen más a felállás, Magyarország feltételek tud szabni és nyugat-európai, dél-európai országokkal egyezkedik arról, hogy ezekből mennyi tud megvalósulni.

-          mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézed vezető elemzője.

 

Kizártnak tartom, hogy ne szülessen előbb vagy utóbb megállapodás az európai uniós vezetők között, bár vélhetően nem ezen a hétvégén fog megszületni. Én azt gondolom, hogy senkinek sem érdeke az, hogy az Unió 7 éves költségvetési keret nélkül, illetve a helyreállítási alap nélkül maradjon, különösen nem érdeke ez Németországnak (…) Németország belátta, ha összeomlik Olaszország, Spanyolország, esetleg ez a két ország magával rántja az eurózóna gazdaságát vagy annak a nagyrészét az a német exportáló nagyvállalatoknak, azaz Németország egészének sem érdeke, tehát épp ezért a mostani német uniós elnökség azt mondja és Merkel is megerősítette, hogy meg kell állapodni. Valószínűleg nem ezen a hétvégén sikerül majd, hanem valamikor a német elnökség most soron következő fél évében lesz erre lehetőség.

-          vélekedett Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője

A teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Leállítja a magyar baloldal támogatását a Soros-hálózat?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!