2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

Plusz-mínusz: Korábbi szövetségesei is temetik az MSZP-t

Hír TV

2020. február 3., hétfő 18:00

A Hír TV mai Plusz-mínusz című műsorában Nagy József, a 24.hu újságírója és Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Trombitás Kristóf műsorvezetővel többek között körbejárta Ungár Péter azon kijelentését, amelyben önkritikára intette a Párbeszédet, ennek kapcsán pedig az a kiszivárgott vitairat is górcső alá került, amelyből kiderült, hogy a Párbeszéd az MSZP széthullására vár és a DK-val csak előválasztáson keresztül szövetkezne. Trombitás Kristóf vendégeivel a pártok 2022-es esélyeit is latolgatta. A műsor második részében Niedermüller Péter kirekesztő kijelentése elleni tüntetésen elhangzottak is szóba kerültek. A DK-s politikus a tiltakozások ellenére nem mond le és bocsánatot sem kér.

Önkritika gyakorlását tanácsolja Ungár Péter, az LMP politikusa a Párbeszédnek, egy nyilvánosságra került vitairat kapcsán. Trombitás Kristóf a kiszivárgott dokumentummal kapcsolatban megjegyezte, hogy az viszont korántsem az önkritikáról szól. Nagy József szerint a 2018-as országgyűlési választások alapozzák meg ezt az önkritikát, amelyen némiképp módosított a tavaly októberi önkormányzati választás. A 24.hu újságírója felhívta arra a figyelmet, hogy az egyfordulós választás egymás mellé szorítja az ellenzéki pártokat különben nem lehet Orbán Viktort a centrális erőtérben megverni, és most ennek az egységesülésnek a különböző lépéseit láthatjuk.

Deák Dániel az elhangzottakhoz hozzátette, hogy a Párbeszéd neve is abból fakad, hogy ők egykori LMP-sként párbeszédre törekedtek Gyurcsány Ferenccel és a régi baloldali pártokkal. Ez az önkormányzati választásokon bekövetkezett, így a Párbeszéd betöltötte funkcióját – mondta el az elemző Párbeszédes politikusok kijelentéseire hivatkozva. Deák szerint az LMP-nek és a Párbeszédnek az lenne az érdeke, hogy létrehozzanak egy zöld pólust a magyar politikában, és a fúzió az életben maradásukhoz is hozzájárulna, mert jelen állás szerint külön-külön nem lenne esélyük arra, hogy 2022-ben bejussanak a Parlamentbe.

Nagy József megjegyezte, hogy míg a Fideszen belüli ellentétek abban nyilvánulnak meg, hogy fajsúlyos politikusok kerülnek ki és térnek vissza a rendszerbe, addig az ellenzékben a pártok között feszül konfliktus. Deák Dániel ezt követően beszélt arról, hogy cseppet sem lenne meglepő az, hogyha Gyurcsány Ferenc arra törekedne, hogy a felesége, Dobrev Klára legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelötje, de az ellenzék esélyeit az is nagyban befolyásolja majd előreláthatólag, hogy tudnak-e majd közös listát állítani. Jelenleg több töréspont is megfigyelhető a baloldali térfélen, és ez a következő két évben csak tovább mélyülhet – emelte ki az elemző.

A műsor második felében a jelenlévők Erzsébetváros DK-s polgármesterének, Niedermüller Péternek kirekesztő kijelentése miatt szervezett megmozduláson elhangzottakat elemezték. A tüntetésen Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy

"Niedermüller Péter kirekesztő megjegyzése és mindaz, ami azóta történt, újabb bizonyítéka annak, hogy Gyurcsány Ferencéknek a hatalom a legfontosabb. Annyira fontos nekik itt Erzsébetvárosban megszerzett polgármesteri szék, hogy még többmillió ember meggyalázása miatt sem hajlandók megtenni azt, amit az alapvető emberi tisztesség ilyenkor megkíván."

A DK politikusa a tiltakozások ellenére nem mond le és nem kér bocsánatot sem.

Teljes adás:

Hír TV