2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Plusz-mínusz

Plusz-mínusz: Ez az egész integráció probléma egy időzített bomba

Részben a múlt heti Plusz-mínusz adásának folytatásaként, részben újabb problémás kérdések megvitatásaként, az integráció és a migráció felvetette kérdésekkel foglalkozott G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke és a műsorvezető M. Dobos Marianne.

  • Plusz-mínusz: Ez az egész integráció probléma egy időzített bomba

 „Folytassuk a múlt heti témánkat, ami ugye arról szólt, hogy iszlamizálódik-e Európa, milyen hatással vannak a bevándorlók az európai közösségekre, keresztény közösségekre. Szerinted lehet integrálni a muszlimokat?”

- tette fel kérdését M. Dobos Marianne műsorvezető.

„Szerintem ezt a kérdést megelőzi egy alapvetőbb, hogy ki integrál kit? Itt a számarányok is döntőek lesznek Európában.”

- kezdte válaszát G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke.

„Akkor az integráció mindenféleképpen megvalósul?”

– kérdezett gyorsan közbe a műsorvezető.

„Attól függ, ugye az integráció egy nyugati vagy európai kifejezés. Itt inkább az a kérdés, hogy melyik a domináns kultúra, melyik kényszeríti rá az akaratát a másikra. Úgy tűnik, hogy mi elbíztuk magunkat Európában. Azt gondoljuk, hogy mi vagyunk a domináns kultúra, itt vagyunk, erősek vagyunk és hogy a beérkező tömegeket sikerül majd beintegrálni abba a kulturális- és életfelfogásba, amit mi képviselünk, de mintha nem erről árulkodna Nyugat-Európa valósága.”

- jegyezte meg G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke.

A beszélgetés további részében M. Dobos Marianne ismét jelentős kérdést tett fel:

„Integrálhatjuk a muszlimokat az európai keresztény közösségekbe valamilyen módon?”

 

„Azt gondolom, hogy itt is a kiindulópont egy nagyon fontos kérdés, a számarány, a tömegesség, amiről a múlt héten is beszéltünk. ha egyesével jönnek, tehát nem a tömeges migráció és nem az illegális migráció a probléma, akkor az integráció esélyei nagyobbak. Viszont amikor tömeges és illegális migrációval nézünk szembe, akkor fennáll az a kérdés, amit az elején is mondtam, hogy ki integrál kit, ki a domináns kultúra, ki kényszeríti rá az akaratát a másikra. Szerintem ebben Európa nem áll jól. Elég megnézni Németországot, Franciaországot, Svédországot, folytathatnám azt a sort, ahol tulajdonképpen egy önfeladó kultúra kezd kibontakozni. A németek kisebbségbe szorulnak majd saját hazájukban, a franciák kisebbségbe szorulnak majd saját hazájukban és így tovább.”

- válaszolta G. Fodor Gábor.

Maróth Miklós szerint lehetetlen a muszlimok integrálása. Ezzel kapcsolatban a következőképpen fogalmazott a Századvég Alapítvány elnöke:

„Az a kérdés, hogy ez lehetséges-e és kívánatos-e. Szerintem ez az egész integráció probléma egy időzített bomba, azért, mert egész egyszerűen a tömegesség, a kulturális különbözőségek miatt, abból a naiv feltételezésből kiindulni, hogy az integráció sikeres lehet, szerintem egy öngyilkos stratégia.”

A német börtönökben folyamatosan nő a muszlim népesség aránya. 2015-től, a nagy migrációs hullámtól szokták mondani, hogy óriási probléma van, több területen is. Ami az integrációra fordított összeg előteremtését illeti, nyilvánvalóan az adózók fizetik azt az összeget. Macron visszaszorítaná az iszlám szélsőségeseket.

Ezek mellett arról is beszélgettek a műsorban, hogy egyre több német költözik el Németországból, vélhetően az oda érkező nagy számú migránsok miatt.

„Még egy problémára had mutassunk rá. Egészen más dolog az Európán belüli szabad mozgás és szabad munkavállalás kérdése. Ez az Európai Unióban egy vívmány. Az, hogy magyarok kimehetnek dolgozni Nyugat-Európába vagy éppen a migrációtól félő németek ide jöhetnek és itt telepedhetnek le. Ez egy olyan vívmány, ami az Európai Unióhoz kötődik és egyébként egy homogén kultúrán belül, a keresztény Európán belüli szabad mozgást jelenti. Ettől én élesen megkülönböztetném az Afrikából, Szíriából és társaiból ide irányuló embermozgást.”

- hangsúlyozta G. Fodor Gábor.

A témához kapcsolódó múlt hét pénteki adásunk:

Plusz-mínusz: A probléma az illegális és tömeges bevándorlással van

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!