2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 23:00

Plusz-mínusz

Plusz-mínusz: Európai értékek és válságok

Európai értékek, szolidaritás, jogállamiság - csak néhány fogalom, amelyet napi szinten használnak - oldaltól függetlenül a politikai elit tagjai. Mégis mást értenek alatta. Létezik az, hogy ugyanabban a témakörben, ugyanaz a fogalom két világnézetet, értékrendet tükröz? A Hír TV Plusz-mínusz című műsorában ma ezekről beszélgettek vendégeink.

  • Plusz-mínusz: Európai értékek és válságok

Az európai számvevőszék tavalyi jelentése szerint az unió lakosságának mintegy 18 százaléka migrációs hátterű. Ez 90 millió embernek felel meg. Számuk pedig a folyamatos bevándorlásnak köszönhetően tovább gyarapodik a jövőben. A folyamat kezelésének vitája során rendre halljuk az érvelésekben, hogy szolidárisaknak kell lennünk. Hogy az európai értékeknek megfelelően kell cselekednünk, vagy hogy Magyarország nem veszi figyelembe ezen értékeket. Jogok és kötelességek. Csak pár fogalom, amit bizony többféleképpen használnak a diskurzusban, mintha mindenki mást értene alattuk.

Fodor Gábor a Magyar Liberális Párt elnöke kifejtette: az európai kultúra jelentését kell megfogalmazni, hiszen erre alapozták később az Európai Uniót is. Figyelembe kell venni, hogy több alapja is van az európai kultúrának, olyanok, mint a zsidó-keresztény kultúra, a görög és római hagyomány, illetve a modern kornak a demokráciai eszméje. Továbbá hangsúlyozta:

Az összes alap európai politikai párt, vagyis a konzervatív, a liberális és a szocialista gondolkodásmód is mind keresztény gyökerűek. Ez is bizonyítja az európai civilizáció erősségét

 Nacsa Lőrinc a KDNP országgyűlési képviselője erre úgy reagált:

Sajnos ezektől a kereszténydemokrata értékektől a liberálisok elég messze kerültek. Az Európai Unió ugyanis egy kereszténydemokrata innováció, amelyből aztán megszületett az Európai Unió.

A zsidó-keresztény hagyományok kapcsán hozzátette: Európában a nemzetek sokszínűsége is egy érték. Vagyis, hogy egy lengyel, lengyel lehet, egy francia, francia lehet, vagy egy magyar, magyar lehet és a nemzetének a saját identitását képviselheti. A képviselő továbbá kiemelte: fontosnak tartja, hogy ezeket a nemzetállamokat meg tudjuk őrizni.

Vendégeink a műsor további részében beszélgettek még a migráció kérdéséről.

Nacsa Lőrinc a migrációt illető szolidaritás kapcsán úgy fogalmazott: kölcsönös segítségnyújtásra és felelősségvállalásra van szükség. Azonban hozzátette: a szolidaritás minden esetben a saját közösségünkben kezdődik.

Vendégeink abban egyetértettek, hogy az Unió a migráció kérdését illetően túl lassan reagált és jogosan kritizálható bizonyos kérdéseket illetően.

A teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!