2023. 02. 01. Szerda Ignác napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Plusz-mínusz

Plusz-mínusz: A Pegasus el fog szállni hamarosan

Megpróbáltunk utánajárni a „lehallgatási ügynek”. Állítások vannak, de bizonyítékok nincsenek. De mi is ez a szoftver, kinek állhatott érdekében rossz hírben feltüntetni hazánkat? Ezekről a témákról beszélgetett Kis Kornélia csütörtöki vendégeivel, Gyarmati Istvánnal és Horváth Józseffel.

  • Plusz-mínusz: A Pegasus el fog szállni hamarosan

Nemzetközileg támogatott hisztériakeltésnek nevezte a Pegasus-ügyet a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely közölte, nem az a kérdés, hogy milyen eszközzel dolgoznak a titkosszolgálatok, mert ezt egyetlen ország titkosszolgálata sem árulja el. Az a kérdés, hogy törvényesen, vagy a törvényeket áthágva történtek lehallgatások.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő adásunkban elmondta, az ügyben egy olyan szoftverről van szó, hogy alapvetően mobiltelefonok felhasználásával belehallgassanak az emberek életébe.

Több tucat ilyen program van és ez csak az egyik ebből (…) Feltűnő, hogy minden hír, ami ezzel az üggyel kapcsolatos, úgy kezdődik, hogy Izrael

– mutatott rá. A szakértő szerint el kell mondani, hogy ez a történet nem Magyarországról szól, Magyarország egy járulékos károkozás elszenvedője.

Világszerte 50 ezer emberről van szó ebben az ügyben, a marokkói királyon keresztül a francia elnökig, Magyaroszág pedig ebbe belekerült, mint Pilátus a krédóba – fogalmazott.

Gyarmati István leszögezte:

  • Az, hogy kormányok ilyen szoftvert használnak és megfigyelik a bűncselekménnyel gyanúsítható embereket, az nem csak joga, hanem kötelessége is minden államnak, mert az állam köteles felelni a biztonságért.
  • Azt, hogy ezt milyen módon teszi, a technika fejlődésével változik
  • Ez nem bűncselekmény, sőt, az lenne a bűncselekmény, ha nem tennék,
  • Az egészben egy bűncselekmény gyanúja merül fel, ha valaki nyilvánosságra hozza, hogy kit hallgattak le.

Horváth József Gyarmati Istvánnal ellentétben fegyvernek tartja a kémszoftvert, hiszen, mint arra rámutatott, a XXI. század hibrid háborúiban a tömegkommunikáció, a személyes kommunikáció megfigyelése, a nyílt és titkos információk adatbázisba rendezése, az egy nagyon komoly fegyver.

A XXI. században ilyen fegyvereket már nem csak államok, hanem gazdasági érdekcsoportok, terrorszervezetek, szervezett bűnözői csoportok és hatalmas high-tech cégek is

– ismertette.

Gyarmati Istvánt kiegészítve Horváth József elmondta, az 1995. évi CXXV. törvényt a Horn-kormány idején az akkori parlamenti pártok kétharmados többséggel fogadták el az akkori politikai konszenzussal.

Ez igen rigorózusan szabályozza, hogy kit és milyen feltételek megléte esetén lehet lehallgatni, titkosszolgálatii eszközökkel nyomon követni, tehát, nem bárkit, nem feltételek és mindenféle kontroll nélkül

– húzta alá a biztonságpolitikai szakértő.

Teljes adás:

HírTV

 

 

További epizódok

Plusz-mínusz: A terrorizmusnak nem lesz vége, amíg az okok léteznek, addig a terrorizmus is

Plusz-mínusz: A terrorizmusnak nem lesz vége, amíg az okok léteznek, addig a terrorizmus is

Pindroch Tamás műsorvezető vendégei a Plusz-mínuszban Kis-Benedek József és Breuer Péter voltak. 2021. szeptember 10.
Plusz-mínusz: Az ellenzéki pártoknak sokkal nagyobb önmérsékletet kellene tanúsítaniuk

Plusz-mínusz: Az ellenzéki pártoknak sokkal nagyobb önmérsékletet kellene tanúsítaniuk

A Plusz-mínusz csütörtöki vendégei Kósa András és Nagy Ervin voltak. 2021. szeptember 09.
Plusz-mínusz: Létrejött egy meglehetősen amorf helyzet

Plusz-mínusz: Létrejött egy meglehetősen amorf helyzet

A Plusz-mínusz vendégei Pulai András és Kovács András voltak. 2021. szeptember 08.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!