2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

Kormányinfó: Már év végén, de legkésőbb a jövő év elején lehet népszavazás a gyermekvédelemről

2021. július 22., csütörtök 08:37, frissítve: csütörtök 09:11

Már év végén, de legkésőbb a jövő év elején lehet népszavazás a gyermekvédelemről Már év végén, de legkésőbb január-február környékén lehet a népszavazás a gyerekvédelemről - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint minden jogorvoslati lehetőséget figyelembe vesznek, akkor ez az időpont lehet reális. A miniszter szerint a népszavazásra azért van szükség, mert Brüsszel újabb támadást indított Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt.

Brüsszel megtámadta Magyarországot

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. A helyreállítási alapban már megegyeztünk, de Brüsszel ezt újranyitotta - tette hozzá.

Az ügy maga a legfontosabb, az állam alkotmányos kötelezettsége, hogy a gyermekvédelmi feladatait ellássa. 

Ekkor lehet a népszavazás

A legdemokratikusabb eljárás a népszavazás - mondta a miniszter. 1989 óta fontos ügyekben a népszavazás rendíkvül fontos volt.

Legkésőbb idén év végén, vagy éppen az év elején meg lehet tartani a népszavazást

- mondta Gulyás. 

Előfinanszírozzák a helyreállítási alap forrásait

A kormány továbbra is tárgyal a bizottsággal a helyreállítási alapról. A helyreállítási alaphoz szükséges pénzeket a kormány ki fogja fizetni, előfinanszírozás lesz - mondta a miniszter. 

Fontos küzdelem

Gulyás kijelentette,

ha egy klub tagjai vagyunk, akkor jogunk van hozzászólni a közös ügyekhez.

A vita jelentősége egy olyan küzdelem, amiben meg kell jelennie a közép-európai kultúrának - tette hozzá. A két iránynak együtt kell működnie. 

15 embernél mutatták ki a delta variánst

Újabb 15 fő esetén igazolták a delta-variáns jelenlétét, és egy esetben pedig a gamma (brazil) variánst. Eddig 23 főnél mutatták ki a delta és két esetben a gamma variánst - mondta a miniszter.

Csak az oltás nyújt védettséget

- tette hozzá. Mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát. 

Emlékeztetett arra is, hogy augusztus elsejétől lehetővé tették a harmadik oltás felvételét is.

A kormányülésen nem volt téma a Pegasus-ügy

A rendőrség minden jogszerűen megtartott gyülekezésen a személyi biztonságot garantálja - mondta kérdésre Gulyás. A kormányülésen nem volt téma a Pegasus-ügy,

egy hisztérikus kampányról van szó

- tette hozzá. 

HírTV - Origo