2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Plusz-mínusz

Plusz-mínusz: A magyar szuverenitás szembe került a bürokratikus Európai Unióval

Lengyel-magyar egységfront veheti fel a küzdelmet Brüsszel ellenében, miközben a véleménynyilvánítás szabadságára büszke európai sajtó Orbán Viktor Soros Györgynek címzett válaszát már nem volt hajlandó leközölni. Aztán beszélünk arról is, hogy Joe Biden már elnöksége legelején 11 millió illegális migránsnak adna állampolgárságot.

  • Plusz-mínusz: A magyar szuverenitás szembe került a bürokratikus Európai Unióval

„A szlovén miniszterelnök már jelezte, hogy adott esetben támogatná Magyarországot és Lengyelországot ebben a küzdelemben. Ha egy picit tágítjuk a perspektívát, akkor azt is lehet mondani, hogy itt egy olyan vita alakult ki, ami a brüsszeli bürokrácia, az egyre inkább föderalistává váló Európai Unió és az egyes tagállamok szintjén fog majd kiéleződni. Nagyon sok olyan kérdés lehet még – egyelőre a bevándorlás az, ami felszínre jött – leginkább LMBTQ jogokra lehet gondolni, ami adott esetben Románia, Portugália vagy Litvánia esetében is bizonyos dolgokat elvárna az Európai Bizottság. Ez is olyan kérdés lenne, mint sok más, ahol adott esetben egymásnak feszülés a jogállamiság kéréskörben kialakulhatna a jövőben. Mindez azon múlik, hogy a jogállamiság megmarad-e egy jogi elvárásnak vagy túlterjeszkedve, mint most, ahogy a bürokraták szeretnék egy politikai eszközként lenne használható”

- mondta Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet kutatója.

„Ami a lengyel-magyar összefogást illeti én ezt egy véd- és dac szövetségnek tartom, abban az értelemben, hogy a közös nyilatkozatban mindkét fél kijelentette, hogy egyik a másik nélkül ebben a vitában nem fogad el javaslatot, illetve nem fogad el olyan megoldást, ami a másik félnek nem tetszene. Itt mindkét fél megerősíti azt a véleményt, hogy ők az alapszerződés megkerülésének tartják ezt a jogállamisági mechanizmust, mert azt mondják és ebben a magyar kormánynak igaza van, hogy ez a jogállamisági mechanizmus nincs benne az EU alapszerződésében, hanem tessék végig menni a hetes cikk szerinti eljáráson”

- fogalmazott Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

Teljes adás:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!