2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Panaszkönyv: A magányosok vámszedői – pénzlenyúló társkereső oldalak

Hír TV

2019. július 6., szombat 14:14

Magányra épülő átverés, semmiért pénzt követelő internetes oldalak, bankszámlákról leemelt havidíjak. Társkereső oldalak, ahol társ helyett a lenyúlással találkozhatunk. A Hír TV Panaszkönyv című műsora az internetes párkereső és párkínáló portálok trükkjeit tárta fel. Az adás folytatásában műanyag rizsszemek, mosószerrel dúsított fagylalt, viasszal kezelt zöldségek szerepeltek. Interneten keringő legendák és a valóság találkozása került a terítékre. Kipróbálták a műsor készítői, hogy mi igaz abból, amit százezrek lájkolnak a facebookon.

Rengeteg embert csaptak be internetes társkereső oldalak, amelyek jelképes áron kínálták a szolgáltatásaikat, de később az összeg többszörösét vonták le a felhasználóktól. Sokan jobb megoldás híján letiltották bankkártyájukat - őket most behajtókkal fenyegeti a honlap üzemeltetője. És közben újabb és újabb oldalak jönnek létre ugyanezzel a céllal.

Szerelemre vágytak, de csak a pénzük kellett. Társat kerestek, átverést kaptak. Immár a harmadik társkereső weboldal szedi áldozatait, és hiába a több ezer becsapott ember, mindig van, akit be lehet húzni a csőbe. A Panaszkönyvben szerepeltek az áldozatok, akiknek immáron nem is csak a szerelmi csalódás okoz bánatot.

A továbbiakban bemutatta az adás a műanyag rizsszemeket, a mosószerrel dúsított fagylaltot, a viasszal kezelt zöldségeket. Interneten keringő legendák és a valóság találkozásáról volt szó. Kipróbálta az adás stábja, hogy mi igaz abból, amit százezrek "lájkolnak" a facebookon.

Több tízmilliós nézettséget ért el néhány nap alatt az a videó, amelyet ételekkel kapcsolatos rémtörténetekből állítottak össze a készítői. A tesztek célja az volt, hogy megmutassák: milyen módszerekkel lehet eldönteni egy élelmiszerről, hogy hamisított-e vagy sem. A meghökkentő videó persze a Panaszkönyv stábját is kíváncsivá tette.

Hogy hogyan reagáltak rá külföldi szakértők?

A riport legvégén ez is kiderült, de előtte megtudhatták, mit szólt hozzá a népszerű élelmiszeripari mérnök, Tóth Gábor. A merész állítások Gábort is meglepték, hiszen azok a termékek, amik forgalomban vannak, szigorú ellenőrzéseken esnek át, azokat a hatóságok engedélyezik.

Hír TV