2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Paletta: 50+ éves a Táncdalfesztivál

2019. november 28., csütörtök 18:55

A Paletta csütörtöki adásában betekintést nyerhetnek a néptánc világába, bemutatkozik egy Junior Prima Díjas zongorista, és felidézzük a Táncdalfesztiválok hangulatát.

Néptáncnyelven – Szimpózium Timár Sándor közelgő 90. születésnapja tiszteletére

Timár Sándor Kossuth-díjas magyar koreográfus, táncpedagógus, a Magyar Állami Népiegyüttes egykori vezetője hamarosan 90 éves lesz. Tiszteletére szimpóziumot tart a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete december 4-én. Az eseményen Timár Sándor művészetét mutatják be több oldalról, avatott szakemberek segítségével. Az előadók valamennyien Timár tanítványai, illetve munkatársai lesznek. A szimpóziumnak a Makovecz Központ ad otthont.  

Tíz fiatal zenész vehette át a 2019-es Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában

Junior Prima Díjat kapott zeneművészet kategóriában a tizennyolc éves Balázs Elemér György zongorista, aki három évesen próbálta ki először a hangszert, hat éves korától zeneiskolába járt. Ezt az elismerést olyan harminc év alatti fiatalok kaphatják, akik kiemelkedő zenei tevékenységet végeznek. A fiatalokat egy kuratórium jelöli a díjra, majd szaktekintélyek döntenek az odaítéléséről. A kitüntetett szerint a díj kötelességgel jár, hogy minél magasabb szinten, minél több helyen adják át zenei elképzeléseiket, ötleteiket.

50+ éves a Táncdalfesztivál

A Táncdalfesztiválok története egészen a hatvanas évekig nyúlik vissza, az első versenyt 1966-ban rendezték. A versenyek napján Magyarország a televíziók előtt ült, a zeneszámok egy országot a képernyők elé szegeztek. Egy nagyszabású színpadi show keretében először 2018 januárjában idézték meg a magyar könnyűzene aranykorát. A  nagy sikerre való tekintettel 2020 januárjában az Arénában újra felcsendül harminc, egykor slágerlistákat vezető dal, felidézve egy legendás korszakot. 

Teljes műsor:

HírTV