2021. január 22.,
péntek, Vince, Artúr napja

Kalandos felfedezések és történetek Juhász Árpáddal

2021. január 1., péntek 13:50

Vajon lehet-e összefüggés a világjárvány és a klímaváltozás mögött? Milyen hatással van a megváltozott életvitelünk a Földre? Juhász Árpád geológus volt a vendég az év első Palettájában. Műsorvezető: Turda Adrienn.

Juhász Árpád szerint nem elképzelhetetlen, hogy az őserdők elpusztítása összefüggésbe hozható bizonyos járványok kialakulásával, hiszen ahogy csökken a természeti környezet azok a vírusok, amelyek addig megfértek az erdőkben közelebb kerülnek az emberi civilizációhoz.

A geológus emlékeztetett, korábban is voltak járványok, mint például a spanyolnátha, ami az első világháború után 50 millió ember halálát okozta, vagy éppen a középkorban, amikor az emberiség történetének a kis jégkorszaka bekövetkezett, akkor egy-egy térség lakosainak kétharmada életét vesztette.

Juhász Árpád utazásai során elkeseredetten tapasztalta, hogy miként tűnnek el az esőerdők a bolygónkról. Példaként hozta fel, hogy Malaysiában a korábbi erdős területek jelentős részén ma már olajpálmaültetvények vannak.

A monokultúrák kedveznek mindenféle kártevők pusztításának, mert azt az ellenállóképességet, amit a sokféleség képvisel, ezek már nem tudják biztosítani

– tette hozzá.

Juhász Árpád közlése szerint a Föld hőmérsékletének változását legjobban a gleccserekkel lehet lemérni, hiszen azok nem az időjárás szeszélyeit tükrözik és azt lehet megfigyelni az egész bolygón, hogy

a gleccserek a Himalájától kezdve az Andokig drasztikusan lecsökkentek az elmúlt 150 évben, azóta amióta elkezdődött az emberiség hatalmas civilizációs rohama.

Adásunkban erről, valamint Juhász Árpád számtalan utazási élményéről is szó esett.

Teljes beszélgetés:

 

HírTV