2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Napi aktuális

Több évtizedes feszültség robbant ki a németekből és ez csak „durvulni” fog + videó

Egy, a rendszerváltáskor indult nagyon hosszú folyamat eredménye az, ami most történik - így reagált Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója a Németországot sújtó belpolitikai válságra a Napi aktuálisban.

  • Több évtizedes feszültség robbant ki a németekből és ez csak „durvulni” fog + videó

Megbénulhat Németország. A hétfőn kezdődött gazdatüntetések után szerdán a mozdonyvezetők munkabeszüntetésével folytatódnak a tiltakozások. A termelők a mezőgazdasági dízeltámogatások eltörlése ellen demonstrálnak, a vasúti dolgozók pedig magasabb bért követelnek, de vannak hangok, melyek az emelkedő árakat, a berlini vezetés társadalom- és szociálpolitikáját, valamint az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai segélyeket is kritizálják. A probléma forrásának sokan Németországban az Olaf Scholz kancellár vezette koalíciós kormányt nevezik meg.

Prőhle Gergely,  a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója a HírTV stúdiójában elmondta, a mostani problémák gyökere a rendszerváltásra vezethető vissza, amikor mindenki úgy gondolta, hogy beköszönt az örök béke ideje, ezért nem költöttek a hadsereg költségvetésre és olyan stratatégia célokra, amelyek most megbosszulják magukat. 

Ehhez jött a háború, valamint a jelenlegi kormánykoalíció pártprogramjaninak az összeegyeztethetetlensége, ami olyan problémahalmaz eredményez, aminek most látjuk az ere3dményét

- tette hozzá. 

A szakértő kiemelte,

a német gazdák évtizedek óta azt hallják, hogy nekik a környezetvédelemre kellene koncentrálniuk, azt hallják a városi baloldali elit kívánja meghatározni, hogy miről, mit gondoljanak (...) ez annyi ideje halmozódik ez a fajta indulat, hogy ezért mentek az utcára. 

Százezer traktor az utakon

Adásunkban kapcsoltuk a németországi Essenből Schauer Viktor, aki elmondta, hogy a forgalomlassító gazdák megbénították a forgalmat, de blokádot nem emeltek. 

Szerinte 

ez csak a kezdet, a helyzet el fog durvulni egyre többen fognak csatlakozni, ez nem csak a gazdákról fog szólni, mert az országban nagyon-nagy az elégedetlenség. 

A Németországban élő magyar férfi szerint szinte természetes, hogy a baloldali sajtó a tüntetőket szinte fasisztának állítja be. 

Teljes beszélgetés: 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Holttestet találtak a Pest vármegyei Aszódon + videó

Holttestet találtak a Pest vármegyei Aszódon + videó

A hölgy az autóban egyre rosszabbul volt és úgy döntöttek, hogy őt Aszódon - éppen arra tartottak - kirakják őt egy társasház mellett. Az idősebb H. Bélának a gyanúsítására, illetve feleségének a gyanúsítására is sor került.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hátrányos helyzetűeket képeznének át vállalkozóvá + videó

Hátrányos helyzetűeket képeznének át vállalkozóvá + videó

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő ezekről a témákról fejtette ki véleményét a Napi aktuálisban: hátrányos helyzetűek vállalkozóvá válását segítő központok átadása, Vállalkozásfejlesztési Központ.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!