2023. 03. 26. Vasárnap Emánuel napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Lúdas Matyi

Következik:

Híradó 12:00

Napi aktuális

Országos politikai botrány lett a beruházásból

A Debrecenben épülő akkumulátorgyár a közbeszéd egyik legfontosabbá vált témája lett a napokban. Vendégünk volt Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója és Hont András, az Átlátszó főmunkatársa.

  • Országos politikai botrány lett a beruházásból

Öt éven belül a magyar gazdaságnak lehet a negyedik legnagyobb akkumulátor-gyártási kapacitása a világon. Így számolnak gazdasági elemzők. A Világgazdaság gyűjtése szerint a nemzetközi piacokon arra számítanak, hogy Magyarország lesz a Nyugat és a Kelet találkozási pontja, az a helyszín, az a helyszín, ahol a nagy német autógyártók és az ázsiai akkumulátorbeszállítók találkoznak. 

Jelenleg csaknem 1200 gigawattórás akkugyártási kapacitás érhető el a világon. Ennek legnagyobb részét - 77 százalékát - Kína állítja elő. 6-6 százalékot Lengyelország és az Egyesült Államok. Több más országban pedig 11 százalék keletkezik. A járműgyártásban azonban brutális tempójú forradalom megy végbe, egyre nagyobb teret nyernek az elektromos autók. Ezért szakemberek szerint akkugyártási kapacitás 2027-re megnyolcszorozódik, csaknem 9000 ezer gigawattóra lesz. A legnagyobb előállító továbbra is Kína marad, 69 százalékos piaci részesedéssel.

A becslések szerint az akkugyártási kapacitás 10 százalékát állítja majd elő az Egyesült Államok, 6 százalékát pedig Németország. Majd utána negyedikként következhet Magyarország. Hazánk ugyanis öt éven belül 194 gigawattóra kapacitást érhet el, miközben ezt Svédországban 135, Lengyelországban pedig 112 gigawattórára várják. Ez alapján – elemzők – Magyarországgal mint akkumulátor-nagyhatalommal számolnak már.

 

 

 

További epizódok

Bécsben már több a halal kebabos, mint a pereces

Bécsben már több a halal kebabos, mint a pereces

Az osztrák hatóságok a húsvét közeledtével terrorveszélyre is figyelmeztették a lakosságot, ugyanis ahogy az elmúlt évek tapasztalatai mutatták a katolikus egyház legnagyobb ünnepe egy olyan alkalom lehet a terrorszervezetek számára amikor különösen sok áldozatot szedő merényleteket tudnak végrehajtani. A stúdióban Futó Boglárka, a Célpont riportere. 2023. március 24.
Vita

Vita

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója részletesen, dátummal, névvel ellátva idézett vissza néhány svéd politikus magyarellenes kijelentéseit. A tanácsadó így válaszolt a skandináv ország miniszterelnökének kérdésére, hogy mi a baja a magyar parlamenti képviselőknek a svéd nato-csatlakozással. 2023. március 24.
Csatári Bence: A baloldali ellenzék szegénységi bizonyítványa, hogy náluk egy Horn Gyula az igazodási pont

Csatári Bence: A baloldali ellenzék szegénységi bizonyítványa, hogy náluk egy Horn Gyula az igazodási pont

Meg kell változtatni a Horn Gyula sétány nevét - erről Sára Botond főispán döntött, a rendelkezést a Fővárosi Közgyűlésnek 30 napon belül végre kell hajtania. Csatári Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja volt a Napi aktuális vendége. 2023. március 24.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Pindroch Tamás: Nyerészkedtek a külföldi kézben lévő áruházláncok

Pindroch Tamás: Nyerészkedtek a külföldi kézben lévő áruházláncok

A fogyasztók számára is hozzáférhető online árfigyelő-rendszerrel mérsékelné a kormány és a Gazdasági Versenyhivatal az inflációt. A várhatóan júniusban induló rendszer elsőként az élelmiszer árának összehasonlítására lesz alkalmas. Pindroch Tamás, Az Alapjogokért Központ elemzője volt vendégünk.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!