2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Napi aktuális

Országos politikai botrány lett a beruházásból

A Debrecenben épülő akkumulátorgyár a közbeszéd egyik legfontosabbá vált témája lett a napokban. Vendégünk volt Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója és Hont András, az Átlátszó főmunkatársa.

  • Országos politikai botrány lett a beruházásból

Öt éven belül a magyar gazdaságnak lehet a negyedik legnagyobb akkumulátor-gyártási kapacitása a világon. Így számolnak gazdasági elemzők. A Világgazdaság gyűjtése szerint a nemzetközi piacokon arra számítanak, hogy Magyarország lesz a Nyugat és a Kelet találkozási pontja, az a helyszín, az a helyszín, ahol a nagy német autógyártók és az ázsiai akkumulátorbeszállítók találkoznak. 

Jelenleg csaknem 1200 gigawattórás akkugyártási kapacitás érhető el a világon. Ennek legnagyobb részét - 77 százalékát - Kína állítja elő. 6-6 százalékot Lengyelország és az Egyesült Államok. Több más országban pedig 11 százalék keletkezik. A járműgyártásban azonban brutális tempójú forradalom megy végbe, egyre nagyobb teret nyernek az elektromos autók. Ezért szakemberek szerint akkugyártási kapacitás 2027-re megnyolcszorozódik, csaknem 9000 ezer gigawattóra lesz. A legnagyobb előállító továbbra is Kína marad, 69 százalékos piaci részesedéssel.

A becslések szerint az akkugyártási kapacitás 10 százalékát állítja majd elő az Egyesült Államok, 6 százalékát pedig Németország. Majd utána negyedikként következhet Magyarország. Hazánk ugyanis öt éven belül 194 gigawattóra kapacitást érhet el, miközben ezt Svédországban 135, Lengyelországban pedig 112 gigawattórára várják. Ez alapján – elemzők – Magyarországgal mint akkumulátor-nagyhatalommal számolnak már.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Valószínűleg nagyon nagy volt az ütközés + videó

Valószínűleg nagyon nagy volt az ütközés + videó

Verőcei hajósbaleset. Ketten biztossan életüket vesztették, amikor egy motorcsónak egy szállodahajóval ütközött. Mi vezethetett a tragédiához? Tóth Mihály, a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője úgy fogalmazott a HírTV stúdiójában, hogy a motorcsónak nagyon nagy sebességgel ütközhetett neki valaminek. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!