2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Napi aktuális

MNB: négy tényező csökkentette az inflációt Magyarországon + videó

Harmincnégy hónap után normalizálódott az infláció, a kormány szerint amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ment is! A Napi aktuális vendége volt Baksay Gergely, az Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

  • MNB: négy tényező csökkentette az inflációt Magyarországon + videó

A kormány letörte az inflációt: az erősebb versennyel az online árfigyelő-rendszerrel és a kötelező akciózással megszüntette az ár-profit spirált - mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten.

Nagy Márton nagyon jó hírnek nevezte a januári infláció 3,8 százalékos mértékét, és úgy vélte, az infláció ami ilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozik. Ez nem monetáris jelenség és nem kereslet oldali, hanem kínálat oldali infláció, amely az energia, az árfolyam és az ár-profit spirál eredménye - mondta. Az emelkedő infláció mögötti jelenségek megszűntek, ezek nem fognak visszajönni  - jelentette ki a miniszter.

Baksay Gergely, az Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a HírTV stúdiójában elmondta, 2024 januárjában meglehetősen jó hír érkezett au infláció tekintetében, hiszen 3.8 százalák volt az árak emelkedése, az egy évvel korábbihoz képest egy 22 százalékpontos infláció-csökkenést látunk, ami a leggyorsabb az Európai Unióban. 

A jegybank inflációs célja 3 százalék, azon még nem vagyunk, ezen az úton tovább kell haladni és nem is lesz olyan gyors az infláció csökkenése a jövőben, mint eddig - tette hozzá.

Velkovics Vilmos műsorvezető felvetésére, hogy Nagy Márton szerint a kormány törte le az inflációt Baksay Gergely úgy reagált, az inflációt csökkentette a jegybank következetes, fegyelmezett monetáris politikája, a kormányzat versenyt segítő és erősítő politikája, a nemzetközi inflációs környezet alakulása, végül pedig az, ahogy a vásárlóerő csökkent az emberek kétszer is megnézték, hogy mire és mennyit költenek. 

Teljes beszélgetés: 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Harc a zsugorinflációval + videó

Harc a zsugorinflációval + videó

Március 1-jétől kötelező a boltokban feltüntetni, ha egy adott termék mennyisége csökken. A témában Nobilis Márton élelmiszeriparért felelős államtitkárt kérdezte M. Dobos Marianne műsorvezető.
Történelmi változás a közlekedési rendszerben + videó

Történelmi változás a közlekedési rendszerben + videó

Az új tarifarendszerrel kapcsolatban a legfontosabb változás, hogy a mai naptól kezdve a 14 évesnél fiatalabb gyermekek számára a helyközi közösségi közlekedés díjmentes lett - hívta fel rá a figyelmet Hegyi Zsolt, MÁV vezérigazgató-helyettese péntek este a Napi aktuálisban.
Jön az Orbán–Trump-találkozó a választási szuperévben + videó

Jön az Orbán–Trump-találkozó a választási szuperévben + videó

A konzervatívok közötti együttműködés egy fontos eleme lesz a következő Orbán–Trump-találkozó - egyebek között erről is beszélt Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője péntek este a HírTV Napi aktuális című műsorában. A két politikus március 8-án találkozik újra, ezúttal Floridában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!