2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Gazdaság

Nagy Márton a Világgazdaságnak: amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is ment az infláció

Az, hogy az infláció 4-5 százalékon vagy 3-4 százalékon áll, gazdaságpolitikai szempontból kevésbé releváns, mert a növekedés helyreállításának évében egyensúlyt kell találni – mondta a Világgazdaság kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy sajtóeseményen. Szerinte a fogyasztás olyan mélyen van, hogy nem kell attól tartani, hogy a belső kereslet helyreállásával az infláció újra növekedne.

  • Nagy Márton a Világgazdaságnak: amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is ment az infláció

"Nem kérek elismerést, csak az emlékezet legyen rendben: az infláció letörését a kormány végezte el" – ezt mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak a tárca által szervezett sajtóeseményen. A minisztert a januári inflációs adatról kérdeztük, miután kiderült, közel három év után ismét a jegybank toleranciasávjába került a fogyasztói árindex. 

Nagy Márton szerint az infláció amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is ment, emiatt úgy látja, bebizonyosodott, amit ő maga is korábban állított, hogy ez az infláció csak kínálati oldali lehet, nem keresleti.

Energia, árfolyam és az árprofit – mondta a tárcavezető az inflációban szerepet játszó tényezőkről. Szerinte a kormány oldotta meg a kérdést, többek között azáltal, hogy belenyúlt számtalan szerződésbe, elindították a kötelező árfigyelő adatbázist, ezek pedig az árprofit letörését eredményezték.

A miniszter szerint az, hogy az infláció 4-5 százalékon vagy 3-4 százalékon áll, gazdaságpolitikai szempontból kevésbé releváns, mert a növekedés helyreállításának évében egyensúlyt kell találni. Szerinte ebben az egyensúlyi térben kell mozogni.

Nagy elmondta, hogy a kiskereskedelmi forgalom tavaly év végi adatai alapján azt látja, hogy a fogyasztás kezd helyreállni, ami szerinte egy nagyon pozitív jelenség, mert a költségvetésben az áfabevételeket ez tudja stabilizálni. Attól viszont nem tart, hogy emiatt visszaemelkedne az infláció.

Olyan mélyen vagyunk, hogy ez nem fog problémát okozni – mondta a fogyasztás visszaemelkedésének inflációs hatásáról.

Javult a tőkealapok hatékonysága

Nagy Márton elmondta azt is, hogy jelentősen javult a hazai tőealapok kihasználtsága, a korábbi 49 százalékról 67 százalékra egy év alatt. A tárcavezető szerint erre a példátlan mértékű növekedésre szükség is volt a recesszió enyhítése miatt. Emlékeztetett, hogy tavaly január elsejével jött létre a Nemzeti Tőkeholding, amivel a tőkealapok terén két nagy lépés történt az elmúlt egy évben:

Egyrészt egy intézményi átalakítást hajtottak végre, amelynek keretében létrejött a Nemzeti Tőkeholding, amely átfogja a tőkealapok működését, a tőkealapok egy központosított rendszerben születtek újjá. 

Másrészt növelték a tőkelapok aktivitását, illetve a passzív vagy „zombialapokat”, amelyek semmilyen aktivitást nem mutattak, felszámolták, az ilyen típusú alapoknak nincs kegyelem – tette hozzá. Emellett a meglévő alapok aktivitását növelték, megnézték az összes alapot, és olyan kritériumrendszert állítottak fel, amely sokkal hatékonyabban működik. Ebbe a folyamatba illeszkedett a Baross Gábor tőkeprogram, amely 600 milliárd forint forrással jött létre.

Az alapokból összesen 415 milliárd forint került a gazdaságba, 164 milliárd a Baross Gábor-tőkeprogramból.

A Baross Gábor program 600 milliárdjából 150 milliárd az ingatlanapokba érkezett, 450 milliárdot még nem használtak fel. Ezt két részre osztják, az egyik ilyen a Zöldalapok tőkeprogram, amelyet 200 milliárd forint keretösszeggel állítottak fel, a másik részt a további új alapok és ráemelések képezik 300 milliárd forinttal.  Többek között idetartoznak a közép-ázsiai régiót célzó magyar vállalkozások kifektetéséhez kapcsolódó magántőkealapok. 

Van hova fejlődni a magántőkepiaci befektetések terén

Katona Bence, a tőkeholding vezérigazgatója elmondta, a tőkefinanszírozás az elmúlt évtizedekben világ- és Európa-szerte fontos mechanizmusává vált a cégek fejlesztésének és átalakításának.

Magyarországon töredéke a magántőkepiaci befektetések GDP-arányos értéke az EU átlagának.

A fenntartható és folyamatos növekedéshez meg kell őrizni a beruházások magas szintjét, meg kell erősíteni a gazdaság exportteljesítményét. Így biztosítható a teljes foglalkoztatottság – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!