2023. 06. 10. Szombat Margit, Gréta napja
Jelenleg a TV-ben:

Ferencz József a második unitárius aranykor

Következik:

Poltikai hobbista 04:00

Napi aktuális

A Dunai Vasmű jelenleg őrlángon működik

500 milliárdos adósság, 4000 alkalmazott, tízezer érintett ember és rendezetlen tulajdonjog - címszavakban a Dunaferr jelenlegi helyzete. A kormány úgy döntött beszáll a vasmű megmentésébe. Vendégünk volt Szajlai Csaba, a Világgazdaság főszerkesztő-helyettese, majd Dunaújvárosból kapcsoltuk a térség országgyűlési képviselőjét, a fideszes Mészáros Lajost.

  • A Dunai Vasmű jelenleg őrlángon működik

Szajlai Csaba emlékeztetett, hatalmas az adóssága a cégnek, így borzasztó lesz működtetni a céget, mint társaságot, ezen kívül pedig a bizonytalan tulajdonosi struktúra is problémáét okoz. Rendkívül bonyolultak a vállalat tulajdonosi viszonyok. 

Évek óta nincs mérlege a cégnek, ami egy nagyon fontos pénzügyi beszámoló, amit teljesíteni kellene minden gazdasági társaságnak, ez a jogi része és van a termelői része, hiszen az ország egyetlen nagy kohászatáról van szó (...) ami azért is fontos, mert a magyar kormány stratégiai célja az iparosítás, ami az éves gazdasági teljesítmény nagyjából a szolgáltatások, az agrárium és az ipar állítja elő és az ipar az a terület, amelyre hosszabb távon lehet építkezni

- tette hozzá. 

A Dunai Vasmű jelenleg őrlángon működik Szajlai Csaba közlése szerint. Könnyű leállítani, de borzasztóan nehéz újraindítani. 

Adásunkban Dunaújvárosból kapcsoltuk a térség országgyűlési képviselőjét, a fideszes Mészáros Lajost is. A politikus, aki egyeztetett az ügyben Orbán Viktor miniszterelnökkel elmondta, 

az előzmények szeptemberig nyúlnak vissza, amikor leállt a második kohó (...) a miniszterelnöknek akkor felvázolta az a tényt, ha a Dunai Vasmű megszűnik működni, akkor az egész dunaújvárosi régió egy negatív spirálba kerül, tömeges munkanélküliségre és az ezzel járó szociális problémákra kell számítani. 

A probléma közvetlenül 4000 embert érint, de valójában ennél sokkal többet, hiszen vannak beszállítók, vállalkozók, akik a vasműnek dolgoznak. 

Teljes beszélgetés: 

 

 

 

További epizódok

A parlament előtt a pedagógusi életpályamodell

A parlament előtt a pedagógusi életpályamodell

Nagy Ervin és Csuhaj Ildikó érkeztek a stúdióba. 2023. június 08.
Horváth József: A gát felrobbantása a háború fokozódását okozhatja

Horváth József: A gát felrobbantása a háború fokozódását okozhatja

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója volt a vendégünk. 2023. június 08.
Nem tekinthető halottnak a magyar hegymászó

Nem tekinthető halottnak a magyar hegymászó

Bár már biztosan nincs életben, mégsem lehet jogilag halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot. A hegymászó nem találta meg az érte induló mentőcsapat, így befejezték a keresését. Berényi András ügyvéd volt a Napi aktuális vendége. 2023. június 08.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Új utakon a Jobbik

Új utakon a Jobbik

Kilépett a Jobbik - Konzervatívok az ellenzéki együttműködésből. Merre visz a párt útja? Brenner Koloman országgyűlési képviselő érkezett a Napi aktuális stúdiójába.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!