2020. augusztus 5.,
szerda, Krisztina napja

Vidnyánszky Attila: Modellváltás előtt a Színművészeti

Hír TV

2020. július 9., csütörtök 20:10

Lesújtó véleménye van a Színház- és Filmművészeti Egyetem eddigi munkájáról a Magyar Teátrumi Társaságnak. A szervezet szerint az oktatói munka alacsony színvonalú, a menedzsment nem tudott megújulni, ezért a mostani átalakítás mindenképpen hozzájárulhat ahhoz, hogy a színházi és filmes felsőfokú képzés visszanyerje régi rangját.

Az elmúlt hetekben a Színművészeti átalakítás ellen és mellett is kampányoltak művészek. A jelenlegi struktúra mellett érvelők szerint a változás sértheti az intézmény függetlenségét, míg a változást akarók azt mondják: az új modell közép és hosszú távon a teljes hazai előadóművészet javát szolgálja.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrum Társaság elnöke volt Velkovics Vilmos műsorvezető és Magyarország élőben című műsorunk vendége.

„Átalakítani nagyon fontos lenne. (…) Ugye elindultak folyamatok, tartanak folyamatok az elmúlt évtizedekben, olyan folyamatok, amelyeket le kell reagálnia a szakmának. A Színművészeti Egyetem a szakma utánpótlásának a képzésének a csúcsintézménye. Ehhez képest nem szolgálja ki a szakma egy egészen-egészen jelentős részét. (…) Nem kapunk színészeket, megfelelő mennyiségben, nem kapunk rendezőket, nem jönnek a Pesten végzett diákok vidékre, de budapesti színházakba sem. Ugye minden mindennel összefügg és ez a folyamat, ez valamikor a Hiller-féle előadóművészeti törvény elfogadásakor kezdődött el.”

- jegyezte meg Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrum Társaság elnöke.

Hír TV