2021. 09. 16. Csütörtök Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 21:00

Magyarország élőben

Varga Judit: Ez nem cenzúra, hanem a jogállamisági kritériumok számonkérése

Tiszta eljárási lehetőségeket és tényleges jogorvoslatot szeretne elérni Varga Judit, aki összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését a tech cégek „rendszerszintű visszaélései” miatt. Az igazságügyi miniszter a HírTV Magyarország élőben elmondta, a közösségi médiaszolgáltatók korlátozásai a magyar állampolgárok véleménynyilvánítási szabadságát sértik.

Közel egy éve működik a Digitális Szabadság Bizottság annak érdekében, hogy a jogállamiság feltételeinek az érvényesülését vizsgálja az online térben. Varga Judit közlése szerint nagyon sok információt sikerült begyűjteni a szakhatóságoktól, az állampolgároktól, hogy a véleménynyilvánítás szabadság miként is kerül korlátozásra.

Az utóbbi hetek eseményei szintet léptek az amerikai elnökválasztás kapcsán is és egyre több nyilatkozat kerül napvilágra arról, hogy ideológiai alapon tegyenek különbséget állampolgár és állampolgár között, ez nyíltan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát

– tette hozzá.

Felidézte, Angela Merkel német kancellár és Verá Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa is megkérdőjelezte, hogy milyen szabályrendszer és jogállamisági elvek alapján járnak el a tech óriások.

Az igazságügyi miniszter leszögezte, mielőtt bárki azzal a kritikával illetné, hogy „Varga cenzúrázni akarja a Facebookot,

egyelőre a Facebook cenzúráját szeretnénk megnézni, hogy átlátható keretek közé szorítható-e, hogy láthatja-e az adott állampolgár, milyen algoritmus alapján szemelték-e ki az ő véleményét”.

A tárcavezető szerint nagyon fontos, hogy globálisan lehessen látni ezt a kérdést, hiszen nem csak politikusok, hanem vállalkozások és mindenki érintett, de

elsősorban a magyar állampolgárok véleménynyilvánítási szabadságáról van szó.

Velkovics Vilmos műsorvezető felvetésére, hogy egyfajta ellencenzúráról van-e szó, Varga Judit elmondta,

ez nem cenzúra, hanem a jogállamisági kritériumok számonkérése, amit egyébként az egész világ mindig harsogva követelt.

A csütörtöki EU-csúcson lesz napirendi téma az oltási útlevél

Szerdára ígért konkrétumokat az Európai Bizottság az oltási útlevéllel kapcsolatban – erről is beszélt igazságügyi miniszter a Magyarország élőben című műsorban. Varga Judit hangsúlyozta,

Brüsszel az oltási okmánnyal kapcsolatban is késésben van.

A miniszter hozzátette: Magyarországnak is vannak elképzelései az útlevéllel kapcsolatban, de megvárják a bizottság javaslatát.

Teljes beszélgetés: 

HírTV

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!