2023. 09. 23. Szombat Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

2x2 néha öt

Következik:

Poltikai hobbista 21:15

Magyarország élőben

Varga Judit: Ez nem cenzúra, hanem a jogállamisági kritériumok számonkérése

Tiszta eljárási lehetőségeket és tényleges jogorvoslatot szeretne elérni Varga Judit, aki összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését a tech cégek „rendszerszintű visszaélései” miatt. Az igazságügyi miniszter a HírTV Magyarország élőben elmondta, a közösségi médiaszolgáltatók korlátozásai a magyar állampolgárok véleménynyilvánítási szabadságát sértik.

  • Varga Judit: Ez nem cenzúra, hanem a jogállamisági kritériumok számonkérése

Közel egy éve működik a Digitális Szabadság Bizottság annak érdekében, hogy a jogállamiság feltételeinek az érvényesülését vizsgálja az online térben. Varga Judit közlése szerint nagyon sok információt sikerült begyűjteni a szakhatóságoktól, az állampolgároktól, hogy a véleménynyilvánítás szabadság miként is kerül korlátozásra.

Az utóbbi hetek eseményei szintet léptek az amerikai elnökválasztás kapcsán is és egyre több nyilatkozat kerül napvilágra arról, hogy ideológiai alapon tegyenek különbséget állampolgár és állampolgár között, ez nyíltan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát

– tette hozzá.

Felidézte, Angela Merkel német kancellár és Verá Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa is megkérdőjelezte, hogy milyen szabályrendszer és jogállamisági elvek alapján járnak el a tech óriások.

Az igazságügyi miniszter leszögezte, mielőtt bárki azzal a kritikával illetné, hogy „Varga cenzúrázni akarja a Facebookot,

egyelőre a Facebook cenzúráját szeretnénk megnézni, hogy átlátható keretek közé szorítható-e, hogy láthatja-e az adott állampolgár, milyen algoritmus alapján szemelték-e ki az ő véleményét”.

A tárcavezető szerint nagyon fontos, hogy globálisan lehessen látni ezt a kérdést, hiszen nem csak politikusok, hanem vállalkozások és mindenki érintett, de

elsősorban a magyar állampolgárok véleménynyilvánítási szabadságáról van szó.

Velkovics Vilmos műsorvezető felvetésére, hogy egyfajta ellencenzúráról van-e szó, Varga Judit elmondta,

ez nem cenzúra, hanem a jogállamisági kritériumok számonkérése, amit egyébként az egész világ mindig harsogva követelt.

A csütörtöki EU-csúcson lesz napirendi téma az oltási útlevél

Szerdára ígért konkrétumokat az Európai Bizottság az oltási útlevéllel kapcsolatban – erről is beszélt igazságügyi miniszter a Magyarország élőben című műsorban. Varga Judit hangsúlyozta,

Brüsszel az oltási okmánnyal kapcsolatban is késésben van.

A miniszter hozzátette: Magyarországnak is vannak elképzelései az útlevéllel kapcsolatban, de megvárják a bizottság javaslatát.

Teljes beszélgetés: 

HírTV

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

Birkózó-vb: Fritsch Róbert ezüstérmes

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában szereplő Fritsch Róbert szoros csatában elveszítette döntőjét, így ezüstérmet nyert szombaton a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!