2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Magyarország élőben

Varga Judit: Ez nem cenzúra, hanem a jogállamisági kritériumok számonkérése

Tiszta eljárási lehetőségeket és tényleges jogorvoslatot szeretne elérni Varga Judit, aki összehívta a Digitális Szabadság Bizottság rendkívüli ülését a tech cégek „rendszerszintű visszaélései” miatt. Az igazságügyi miniszter a HírTV Magyarország élőben elmondta, a közösségi médiaszolgáltatók korlátozásai a magyar állampolgárok véleménynyilvánítási szabadságát sértik.

  • Varga Judit: Ez nem cenzúra, hanem a jogállamisági kritériumok számonkérése

Közel egy éve működik a Digitális Szabadság Bizottság annak érdekében, hogy a jogállamiság feltételeinek az érvényesülését vizsgálja az online térben. Varga Judit közlése szerint nagyon sok információt sikerült begyűjteni a szakhatóságoktól, az állampolgároktól, hogy a véleménynyilvánítás szabadság miként is kerül korlátozásra.

Az utóbbi hetek eseményei szintet léptek az amerikai elnökválasztás kapcsán is és egyre több nyilatkozat kerül napvilágra arról, hogy ideológiai alapon tegyenek különbséget állampolgár és állampolgár között, ez nyíltan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát

– tette hozzá.

Felidézte, Angela Merkel német kancellár és Verá Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa is megkérdőjelezte, hogy milyen szabályrendszer és jogállamisági elvek alapján járnak el a tech óriások.

Az igazságügyi miniszter leszögezte, mielőtt bárki azzal a kritikával illetné, hogy „Varga cenzúrázni akarja a Facebookot,

egyelőre a Facebook cenzúráját szeretnénk megnézni, hogy átlátható keretek közé szorítható-e, hogy láthatja-e az adott állampolgár, milyen algoritmus alapján szemelték-e ki az ő véleményét”.

A tárcavezető szerint nagyon fontos, hogy globálisan lehessen látni ezt a kérdést, hiszen nem csak politikusok, hanem vállalkozások és mindenki érintett, de

elsősorban a magyar állampolgárok véleménynyilvánítási szabadságáról van szó.

Velkovics Vilmos műsorvezető felvetésére, hogy egyfajta ellencenzúráról van-e szó, Varga Judit elmondta,

ez nem cenzúra, hanem a jogállamisági kritériumok számonkérése, amit egyébként az egész világ mindig harsogva követelt.

A csütörtöki EU-csúcson lesz napirendi téma az oltási útlevél

Szerdára ígért konkrétumokat az Európai Bizottság az oltási útlevéllel kapcsolatban – erről is beszélt igazságügyi miniszter a Magyarország élőben című műsorban. Varga Judit hangsúlyozta,

Brüsszel az oltási okmánnyal kapcsolatban is késésben van.

A miniszter hozzátette: Magyarországnak is vannak elképzelései az útlevéllel kapcsolatban, de megvárják a bizottság javaslatát.

Teljes beszélgetés: 

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!