2020. január 27.,
hétfő, Angelika napja

Varga Judit: A jogállamiság megítéléséhez szakértők, nem pedig álfüggetlen szervezetek koholmányai kellenek

Hír TV

2019. szeptember 17., kedd 19:45

Folyamatosan jelen van a politikai nyomásgyakorlás az ország jogállamiságát vizsgáló eljárásban – mondta Varga Judit a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az igazságügyi miniszter szerint noha egyes politikusok állandóan napirenden akarják tartani a témát, mindeközben a hétfői meghallgatás nem sok tagállam képviselőjét érdekelte.

Varga Judit szerint hazug, a valóságot nélkülöző vádak ismétlődtek hétfőn Brüsszelben, boszorkányüldözésnek nevezte a hazánk ellen folytatott eljárást.

„Ön azt mondta a meghallgatás után, hogy egy nagy lépést tettünk előre. Kifejtené? Vége lesz az eljárásnak? Eloszlattunk mindenféle kételyeket?”

– kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető.

„Mi azzal a céllal mentünk oda, hogy megvédjük Magyarország érdekeit. És minden ellenünk felhozott hazug vádat cáfoljunk, és ezt a feladatot mi megfelelően abszolváltuk”

– mondta az igazságügyi miniszter, aki szerint „igazi csapatmunka volt”, több hete több tárca dolgozott együtt a lehető legpontosabb érvrendszer érdekében, aminek eredménye az a 160 oldalas dokumentum, amely a magyar álláspontot világosan kifejti.

„Ezt szántuk, hogy a beszélgetés alapja legyen”

– tette hozzá Varga Judit, majd így folytatta:

„Nekem a búcsúszimfónia jutott eszembe, amikor ott ültem a teremben, hiszen egyre kevesebb miniszter volt, egyre többen siettek a repülőjükhöz, és mindenki, ha elmondta a felszólalását, akkor letette a lantot és kiment a teremből. Tehát ez egy ilyen kicsit érdektelenségbe látszott fulladni”

– fogalmazott a politikus. Felkészülten várták a kérdéseket, nem volt semmi új elem, semmi meglepő abban, amit ott hallhattak – fűzte hozzá.

„Számomra már kicsit abszurd ezt az egész eljárás, hiszen egy olyan biztos képviseli a bizottságot, aki már nem ezért a portfólióért fog felelni a jövőben. Egy olyan eljárásban beszélgetünk Magyarországról, amely valójában el sem indult, hiszen nem volt meg a kétharmad szabályosan és még erre vonatkozóan van egy perünk is folyamatban az Európai Bíróságnál”

– szögezte le Varga Judit és még hozzátette:

„Olyan ügyekről beszélgetünk, amelyeket Magyarország már réges-régen lezárt, és egy olyan jelentéstévőnek a jelentéséről, aki már nem is Európa Parlamenti képviselő”.

„Van elég ’mérges tagállam’, hogy az ügy folytatódjon egyáltalán?” – vetette föl a műsorvezető.

Válaszában Varga Judit kifejtette: minél nagyobb körben próbálják terjeszteni a kormányzati érvanyagot, mert Brüsszelben a hazánkkal ellenérdekelt erők nem szeretnék, ha a közvélemény előtt is fény derülne arra, mit művelnek Magyarországgal ezen a pusztán politikai célú meghallgatáson.

Nemzetközi szakértőkkel, nem pedig álfüggetlen szervezetek koholmányai alapján kell egyes országokat, a jogállamiságot vizsgálni – húzta alá az igazságügyi miniszter a Hír TV stúdiójában.

Hír TV