2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Magyarország élőben

Szánthó Miklós egy olyan unióban szeretne élni, amely nem szerelmes önmagába

Az európai egyesült államok eszméjének hívei óriási pofont kaptak azzal a német alkotmánybírósági döntéssel, amely szembeszegült az Európai Unió Bíróságával, hiszen számukra az uniós jog az első, ami akár a tagállami alkotmányokat is felülírhatja. Erről Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója beszélt Magyarország élőben című műsorunk hétfői adásában.

  • Szánthó Miklós egy olyan unióban szeretne élni, amely nem szerelmes önmagába

Leginkább a tagállami szuverenitás védelme nyilvánul meg abban a döntésben, hogy a német alkotmánybíróság egy ítéletében szembeszegült az Európai Unió Bíróságával Szánthó Miklós közlése szerint. Az uniós jog és a tagállami jog ütközése régóta téma az Európai unión belül, a szuverenitásvitákban leginkább az uniós jog és a tagállami alkotmányok ütközése szokott kicsúcsosodni.

Velkovics Vilmos felvetésére, ha a német alkotmánybíróság megteheti, hogy felülbírálja az uniós bíróság döntését, akkor megtehetné azt a magyar taláros testület is például a tranzitzónák ügyében, Szánthó Miklós felhívta rá a figyelmet, a német alkotmánybíróság azt mondta ki, ha a hatáskört túllépő uniós aktus történik, akkor az alkotmánybíróság, a bíróság, a közigazgatási szerv kifejezetten arra köteles, hogy ne hajtsa végre az uniós döntést, ilyenkor pontosan az az alkotmányos kötelezettség, hogy ne engedelmeskedjen a tagállami szerv az uniós bíróság döntésének.

A német Ab döntése annyit tesz, hogy ha az Európai Unió bármelyik szerve szuverenitást sértő döntést hoz, tehát a hatáskör túllépésével megsérti egy tagállam szuverenitását, olyan ügyben hoz döntést, ami nem az ő kompetenciája lenne, akkor az ilyen döntést a tagállami szerv, bíróság nemcsak, hogy figyelmen kívül hagyhatja, hanem alkotmányos kötelezettsége, hogy ne vegyen részt a végrehajtásában

– foglalta össze Szánthó Miklós.

A tranzitzónás döntéssel kapcsán az Alapjogokért Központ igazgatója rámutatott, ha a német pénzügyi érdekek védelme miatt a német alkotmánybíróság így dönthetett, akkor azt is ki lehet mondani, hogy egy emberi jogi fundamentalista megfontolásból hozott migrációs, menekültügyi döntést, ami hatással lehet egy tagállamnak a lakossági összetételére, a lakosság összetétele révén a szuverenitásra is, ugyancsak figyelmen kívül lehet hagyni.

Közlése szerint pont ebből táplálkozik kritikusok félelme, akik nem elégedettek a német testületi döntéssel.

Ha szuverenitást sértő döntésről van szó, bármit mondhat Luxemburg, bármit mondhat Brüsszel, a döntési kompetencia továbbra is a tagállam kezében van

– fűzte hozzá.

Szánthó Miklós arra is felhívta a figyelmet, ha valóban olyan unióban szeretnénk élni, ami hűen követi azt, hogy „egység a sokféleségben”, ami tiszteletben tartja a nemzeti identitást, ami tiszteletben tartja az alkotmányos identitást és szuverenitást, akkor ebből a szempontból a német alkotmánybíróság döntése nagyon jó volt, mert azt rögzíti, hogy hol vannak a korlátjai az uniós döntéshozatalnak.  

Akik, egy európai egyesült államokat egy föderatív struktúrát szeretnének létrehozni a kontinensen, számukra egy nagyon fájdalmas döntés született, mert az egész európai egyesült államok gondolata arra épül, hogy értelemszerűen az uniós jognak kell elsődlegesnek lennie és az akár a tagállami alkotmányokat is felülírhatja. A magam részéről egy olyan unióban szeretnék élni, amely nem szerelmes önmagába

– fűzte hozzá.

Teljes beszélgetés:

HírTV

KAPCSOLÓDÓ: 

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Németországot

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!