2023. 01. 29. Vasárnap Adél napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 18:30

Magyarország élőben

Szánthó Miklós egy olyan unióban szeretne élni, amely nem szerelmes önmagába

Az európai egyesült államok eszméjének hívei óriási pofont kaptak azzal a német alkotmánybírósági döntéssel, amely szembeszegült az Európai Unió Bíróságával, hiszen számukra az uniós jog az első, ami akár a tagállami alkotmányokat is felülírhatja. Erről Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója beszélt Magyarország élőben című műsorunk hétfői adásában.

  • Szánthó Miklós egy olyan unióban szeretne élni, amely nem szerelmes önmagába

Leginkább a tagállami szuverenitás védelme nyilvánul meg abban a döntésben, hogy a német alkotmánybíróság egy ítéletében szembeszegült az Európai Unió Bíróságával Szánthó Miklós közlése szerint. Az uniós jog és a tagállami jog ütközése régóta téma az Európai unión belül, a szuverenitásvitákban leginkább az uniós jog és a tagállami alkotmányok ütközése szokott kicsúcsosodni.

Velkovics Vilmos felvetésére, ha a német alkotmánybíróság megteheti, hogy felülbírálja az uniós bíróság döntését, akkor megtehetné azt a magyar taláros testület is például a tranzitzónák ügyében, Szánthó Miklós felhívta rá a figyelmet, a német alkotmánybíróság azt mondta ki, ha a hatáskört túllépő uniós aktus történik, akkor az alkotmánybíróság, a bíróság, a közigazgatási szerv kifejezetten arra köteles, hogy ne hajtsa végre az uniós döntést, ilyenkor pontosan az az alkotmányos kötelezettség, hogy ne engedelmeskedjen a tagállami szerv az uniós bíróság döntésének.

A német Ab döntése annyit tesz, hogy ha az Európai Unió bármelyik szerve szuverenitást sértő döntést hoz, tehát a hatáskör túllépésével megsérti egy tagállam szuverenitását, olyan ügyben hoz döntést, ami nem az ő kompetenciája lenne, akkor az ilyen döntést a tagállami szerv, bíróság nemcsak, hogy figyelmen kívül hagyhatja, hanem alkotmányos kötelezettsége, hogy ne vegyen részt a végrehajtásában

– foglalta össze Szánthó Miklós.

A tranzitzónás döntéssel kapcsán az Alapjogokért Központ igazgatója rámutatott, ha a német pénzügyi érdekek védelme miatt a német alkotmánybíróság így dönthetett, akkor azt is ki lehet mondani, hogy egy emberi jogi fundamentalista megfontolásból hozott migrációs, menekültügyi döntést, ami hatással lehet egy tagállamnak a lakossági összetételére, a lakosság összetétele révén a szuverenitásra is, ugyancsak figyelmen kívül lehet hagyni.

Közlése szerint pont ebből táplálkozik kritikusok félelme, akik nem elégedettek a német testületi döntéssel.

Ha szuverenitást sértő döntésről van szó, bármit mondhat Luxemburg, bármit mondhat Brüsszel, a döntési kompetencia továbbra is a tagállam kezében van

– fűzte hozzá.

Szánthó Miklós arra is felhívta a figyelmet, ha valóban olyan unióban szeretnénk élni, ami hűen követi azt, hogy „egység a sokféleségben”, ami tiszteletben tartja a nemzeti identitást, ami tiszteletben tartja az alkotmányos identitást és szuverenitást, akkor ebből a szempontból a német alkotmánybíróság döntése nagyon jó volt, mert azt rögzíti, hogy hol vannak a korlátjai az uniós döntéshozatalnak.  

Akik, egy európai egyesült államokat egy föderatív struktúrát szeretnének létrehozni a kontinensen, számukra egy nagyon fájdalmas döntés született, mert az egész európai egyesült államok gondolata arra épül, hogy értelemszerűen az uniós jognak kell elsődlegesnek lennie és az akár a tagállami alkotmányokat is felülírhatja. A magam részéről egy olyan unióban szeretnék élni, amely nem szerelmes önmagába

– fűzte hozzá.

Teljes beszélgetés:

HírTV

KAPCSOLÓDÓ: 

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Németországot

 

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

„Miután kidühöngte magát, talán ön is érezte, ezzel jócskán túllőtt a célon” - fogalmazott a Jobbik volt elnöke. A visszavonult politikus felhívta Borisz Filatov figyelmét arra, hogy polgármesterként szavainak súlya van, amiért felelősséget kell vállalni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!